Hogyan gondoskodjunk idős hozzátartozóinkról?

Forrás: felejtek.hu
Az idős hozzátartozóról történő személyes gondoskodás a legtöbb esetben azt jelenti, hogy olyan napi feladatokban is segítünk szerettünknek, mint az evés, öltözködés, tisztálkodás. Nem mindegy azonban, hogy ezen tevékenységek során mennyire sikerül megőriznünk a beteg méltóságát.

Hiába érezzük úgy időnként, hogy megfordultak a szerepek és az idős emberre, mint gyerekre tekintünk, rendkívül fontos, hogy továbbra is kezeljük felnőttként és adjuk meg a neki kijáró tiszteletet. Ezt megtehetjük azáltal, hogy választási lehetőségeket kínálunk fel, kikérjük a véleményét bizonyos kérdésekben, valamint az engedélyét kérjük, hogy megérintsük, mikor a személyes higiéniával kapcsolatos feladatokban asszisztálunk neki.

Érzelmi szempontból is elengedhetetlen a méltóság és a felnőtt szerep megőrzése. Ha belegondolunk, mi sem örülnénk, ha hirtelen valaki teljesen kivenné az irányítást a kezünkből és olyan kérdésekről döntene a fejünk felett, mint hogy mit eszünk, milyen tévéműsort nézünk vagy kit engedünk be a fürdőszobánkba, mialatt fürdünk. Az ilyen mértékű kontrollvesztés könnyen a depresszió felé sodorhatja szerettünket, ezért mindig tartsuk tiszteletben privátszféráját és vonjuk be a döntésekbe.

Az idős ember függetlenségét is segíthetjük fenntartani azzal, ha elismerjük őt és képességeit. Ha úgy érzik, kompetensek a világban, akkor szívesebben vágnak bele kihívást jelentő vagy újszerű dolgokba. Ezzel a pszichés jóllétük is biztosított, hiszen mindez hozzájárul az élénkebb társasági élethez, a rendszeres testmozgáshoz és az egészséges étkezéshez – hiszen minden területen tudja az idős hozzátartozónk, hogy van lehetősége a számára legkedvesebb alternatívát választani.

Végül pedig meg kell említeni, hogy a kommunikáció területén is érdemes odafigyelnünk a szerettünk méltóságának megőrzésére. Ezt azáltal tehetjük meg, hogy nem beszélünk el a feje felett, hanem bevonjuk a beszélgetésekbe és megpróbáljuk megérteni, amit mondani szeretne nekünk. Ez a kettőnk kapcsolatának is jót fog tenni. Még ha idős hozzátartozónk már keveset is beszél, akkor is oda tudunk figyelni arckifejezéseire, gesztusaira, testbeszédére. Mindig várjuk ki türelmesen, mit szeretne a másik kommunikálni és ne fejezzük be helyette a mondatait.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!