Felfedeztek egy új bolygót

Forrás: ng.hu
A kutatók épp két másik égitestet figyeltek meg, amikor felbukkant a korábban ismeretlen objektum.

Egy közeli csillagrendszer két bolygóját vizsgálva egy harmadikat azonosítottak. A felfedezés a Cheops űrtávcső egyik első eredménye. Az új exobolygót bemutató tanulmányban Laetitia Delrez, a Liège-i Egyetem csillagásza és kollégái azt írják, ez az első olyan exobolygó, amelynek keringési ideje több mint száz nap, tranzit módszerrel észlelték, és egy olyan csillagnál kering, amely elég fényes ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen.

Forrás: ESA

A Nű2 Lupi egy Nap-szerű csillag, amely csupán 50 fényévre van tőlünk. 2019-ben három bolygót találtak a rendszerben, ezek közül a két belsőt, a c és b jelű bolygót tranzit módszerrel, a NASA TESS űrtávcsövével is elkezdték vizsgálni. A Nű2 Lupi egyike annak a három szabad szemmel látható csillagnak, amely körül elhaladó exobolygók figyelhetők meg.

Delrez-ék a Cheops segítségével elemezték a rendszert, amikor a c-t vizsgálva egy újabb égitestre bukkantak. A szakértők szerint kifejezetten kicsi volt az esély arra, hogy meglássák a bolygót.

A kutatók arra jutottak, hogy a d jelű bolygó 2,5 földátmérőjű, 107 nap alatt kerüli meg a csillagát és 8,8 földtömegű. David Ehrenreich, a Genfi Egyetem munkatársa szerint sok más exobolygóhoz képest az objektumot enyhe sugárzás éri és a kutató úgy véli, hogy különleges égitestről van szó.

Mivel az érintett exobolygók egy igen fényes csillagnál láthatóak, adottak a lehetőségek a további, részletes megfigyelésre. A csapat úgy véli, hogy a b bolygó főként kőzetekből épül fel, míg a c és a d hidrogén- és héliumgázba burkolózva nagy mennyiségű vizet tartalmaz. Utóbbi két égitesten jóval több a víz, mint a Földön, igaz, az anyag ezeken az objektumokon nem folyékony halmazállapotú. Bár az exobolygókon valószínűleg nincs élet, sokszínűségük így is izgalmas.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!