Súlyos betegség esetén is használható a mobil fogászati berendezés

Forrás: Szegedi Tudományegyetem
Hazánkban elsőként a Szegedi Tudományegyetem alkalmazza azt a hordozható berendezést, amely segíti az ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyermekek fogászati ellátását.

Az 5 millió forint értékű, „BPR Swiss” svájci márkájú mobil fogászati kezelőegységet a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozta az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikának. A Magyarországon egyedülálló hordozható fogászati eszköz-rendszert ezentúl a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Fogászati és Szájsebészeti Klinika orvosai használhatják a súlyosan beteg gyerekek fogainak kezelésére.

A bőröndnyi méretű berendezés könnyedén elszállítható azokhoz a gyerekekhez, akik a speciális körülményeket biztosító, fertőzésmentes kórteremben fekszenek, de a fogazatuk is kezelésre szorul. Kompresszorról működtethető a fúró, a vízzel és sűrített levegővel alkotott hűtéssel együtt. A műszert a fertőtlenített eszközök tárolására alkalmas tálcák egészítik ki.

A szegedi klinikán gyógyuló gyerekek a mobil fogászati berendezés segítségével teljeskörű fogászati ellátást kaphatnak a fogfúrástól és a lyuk betömésétől kezdve a fogíny kezelésén és a fogkő eltávolításán át a letört fog polírozásáig vagy kihúzásáig.

„Az egészségügynek olyan szegmense fejlődik az SZTE klinikáin, amelyben a szociális szempont is erős. Az SZTE új berendezése segít azoknak a betegeknek, akikhez más módon nem lehet eljuttatni a fogászati kezelést” – hívta fel a figyelmet a karitatív és nemes célra az SZTE rektora, Prof. Dr. Rovó László.

Az SZTE kancellárja, Dr. Fendler Judit kiemelte: „Most mutatkozik majd meg, mennyi lehetőséget rejt magában egy ilyen mobil eszköz. A kevésbé szállítható, az egyetemi klinikákon fekvő felnőtt betegek részére is indokolt lehet a beszerzése.”

„A Gyógyító Angyal Alapítvány adományozási fókuszában a gyermekegészségügy áll. Az SZTE gyermekklinika kis pácienseinek a gyógyulását már 8 éve támogatja a civil szervezet” – emlékeztetett Dr. Papp Andrea. A hordozható fogászati kezelőegységre Dr. Habil. Stájer Anette, az SZTE Fogorvostudományi Kar (FOK) dékánhelyettese, az SZTE SZAKK Fogászati és Szájsebészeti Klinika igazgatója hívta fel az alapítvány figyelmét.

Az adománylevelet a Gyógyító Angyal Alapítvány projektkoordinátora nyújtotta át az SZTE rektorának. Az átadó ünnepségen a civil szervezet kuratóriumának elnöke, Dr. Ónodi János is megjelent.

„Országos szempontból is kiemelkedő a fogyatékkal élő betegek, köztük a gyerekek ellátása, amit 1999 óta végzünk az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján. Ez a gyógyító munka empátiát, segítőkész hozzáállást igényel” – hangsúlyozta az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja, Dr. Habil. Baráth Zoltán Lajos. Hozzátette: „Ezt a szemléletet és tudást adjuk tovább a hallgatóinknak. Így a legjobb helyre került a mobil fogászati készülék, amely kijelöl egy utat, amin tovább fogunk menni.”

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!