Fájdalommentes szőrtelenítés

Főként a nyári időszakban igyekszünk megszabadulni a felesleges szőrszálaktól, ám ez gyakran komoly gyulladásokhoz vezet. Dr. Kaszás Annamáriát, a Globe Medical Center bőrgyógyász-főorvosát arról kérdeztük, hogy mely testrészeken milyen módszert érdemes alkalmazni a tartós eredményért, és hogyan kerülhetjük el a kellemetlen bőrtüneteket.

Melyek azok a területek, amelyeket leggyakrabban szőrtelenítenek a hölgyek manapság?

A szőrtelenítés hagyománya egészen az ókorig nyúlik vissza. Egyiptomban alkalmazták először, mert a nő számára a szépség, tisztaság, fiatalság és higiéné egyik fő ismérve volt a selymes, szőrtelen bőr.

A férfiak esetében az erő fitogtatására szolgált a mellkas szőrtelenítése, amely láthatóvá tette a mellizomzatot, és így könnyebben megszabadulhattak az élősködőktől is.

Míg régen az elit kiváltsága volt a szőrtelenítés luxusa, a XX. század második felétől, a bikini és az egyre merészebb fürdőruhák térhódításának köszönhetően ismét divatba jött nemcsak a hónalj- és a láb-, hanem az intim szőrzet eltávolítása is. A médiának (is) köszönhetően a nőiesség szimbóluma lett a szőrtelen láb és hónalj, sőt a férfiak esetében is gyakori a szőrtelen mellkas és intim terület.

Milyen módszerek a legkíméletesebbek bőrünk szempontjából?

A szőrzet eltávolításának legáltalánosabb módja a borotválkozás. Gyors, kíméletes, olcsó, de szőrnövekedéstől függően két-három naponta ismételni kell, hogy sima maradjon a bőrünk. Hátránya, hogy alkalmazását követően sokkal gyakoribb a szőrbenövés, főleg az arra hajlamosaknál könnyen előfordulhat szőrtüszőgyulladás.
Hatékonyabb és tartósabb megoldás a gyantázás, amely négy-öt hétig tart. Legnagyobb hátránya, hogy fájdalmas, illetve az összetevői miatt felléphetnek allergiás kiütések, a meleg gyanta esetében még égési sérülések is keletkezhetnek. A hideggyanta-csíkok használata inkább a kar-, láb- és a szájkörnyéki területeken javasolt, a hónalj- és az intim szőrzet eltávolítására nem alkalmas: ezek gyantázását érdemes szakemberre bízni, mert itt a bőr egyrészt érzékenyebb a fájdalomra, másrészt a szőr növekedése sem egyenletes, ráadásul a gyantázás után is gyakoribbak a szőrbenövések.

A kézi elektromos epilátorok használata szintén gyors, de fájdalmas és kicsit időigényesebb, mint a gyantázás, valamint a szőr ennél az eljárásnál is benőhet a bőr alá.

A kémiai szőrtelenítés során a használt szerek a bőr felszínén lévő szőrszálakat roncsolják, ami ugyanúgy hajlamosít a szőrzet megerősödésére, mint a borotválkozás: sűrűbb nem lesz, de a szőrszálak vastagodhatnak. A kémiai szőrtelenítők gyakran irritálhatnak, főleg az érzékenyebb területeken komoly bőrgyulladást okozhatnak, így inkább csak kényszerhelyzetben javasolt az alkalmazásuk.

Korunk technikai vívmánya a nagy energiasűrűségű lézer, melynek sugarát elnyeli a szőrszál sötét pigmentje, így hőenergiává alakulva hatékonyan roncsolja azt. Nem alkalmazható, ha a páciens napozott, önbarnító krémet használt, fény- vagy bőrérzékenységet okozó szerrel kezelte az epilálandó bőrfelületeket, vagy fényérzékenyítő gyógyszereket (bizonyos antibiotikumok vagy isotretinoin) szed. Legnagyobb előnye, hogy tartós szőrtelenséghez vezet, hatása végleges. Bár drága beavatkozás, hosszú távon megtérülhet, hiszen időt spórolunk vele, és esztétikailag is ez a legelőnyösebb megoldás.

Dr. Kaszás AnnamáriaMilyen megelőző lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy a szőrtelenítést követően ne alakuljanak ki gyulladásos bőrtünetek?

Szőrtelenítés előtt fertőtleníteni kell a bőrt, így célszerű azt fürdés közben elvégezni. Az így felpuhított és nedves bőrfelszín könnyebb csúszást eredményez, a bőr emiatt kevésbé érzékeny.

Hetente kétszer a bőrfelszín kíméletes radírozásával eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, baktériumokat, ezzel csökkentve a szőrtüszőgyulladás kialakulásának esélyét. A beavatkozásokat követően langyos vízzel és tusfürdővel öblítsük le a bőrfelszínt, majd ajánlatos testápolót használni. Célszerű tejsavat, glikolsavat vagy szalicilsavat tartalmazó termékeket alkalmazni, mert ezek nemcsak fertőtlenítenek, de hámlasztó hatásuk révén az elhalt hámsejteket is eltávolítják. Ha már kialakult a szőrtüszőgyulladás, külsőleg szaliciles szesszel, Aloe vera tartalmú gyulladáscsökkentő készítményekkel segíthetünk, súlyosabb esetben antibiotikumot tartalmazó krém használata, esetleg belső antibiotikus kezelés is szóba jöhet.
Természetesen  a borotva fertőtlenítése is fontos, erre például a gyógyszertári alkohol megfelelő.

Van-e olyan terület, ahol kerülni kell a túlzott szőrtelenítést, mert a szőrzet testünk védelmét szolgálja?

Véleményem szerint a test minden területén lehet szőrteleníteni, a hajzat leborotválása az egyetlen, amely kevésbé javasolt, mert így a hiányzó szőrzet nem tud védeni a napfény bőrkárosító hatásától. Ezzel megnöveli a fejbőrön az aktinikus keratózosis, a laphámrák és egyéb bőrtumorok kialakulásának esélyét.

Mely testrészeken alkalmazható biztonságosan a tartós szőrtelenítés?

A tartós szőrtelenítés a teljes testfelületen biztonsággal alkalmazható, a lézer által kibocsájtott hullámhosszt a szőrtüsző pigmentjei nyelik el, a képződő hő csekély és csak a szőrtüszőkre van hatással. Akkor a leghatásosabb ez a módszer, ha a páciens bőre világos, a szőrszálak színe pedig sötét, tehát minél sötétebb a bőr, minél világosabb a szőr, annál kevésbe hatékony a kezelés.

A lézeres szőrtelenítésnek hosszú távú, egészségünket veszélyeztető következménye nincsen, a bőrrák kockázatát sem fokozza. Ha a bőrgyógyásszal egyeztetett előírásokat betartjuk, a lézeres szőrtelenítés semmilyen kockázattal nem jár. Ritka esetben bőrégés előfordulhat, ám ez is kivédhető a próbakezeléssel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!