Nyár, szabadság nélkül?

Kétségtelenül nagyon kevés dolgot látunk előre a nyárból. Én mégis azt vallom, hogy álmodozzunk, tervezgessünk! Talán ettől jobb kedvünk lehet, és addig sem arra gondolunk, vajon elkapjuk-e a vírust a kisboltban, vagy sem.

A vírushelyzet és az azzal összefüggő szabályozások napról napra változnak, még nem tudhatjuk, meddig fogják meghosszabbítani a korlátozó intézkedéseket, de annyi biztosan kijelenthető, hogy mindenki nagy reményekkel várja az idei nyarat. Mindeközben attól is tartunk, hogy a korlátozások feloldásával robbanásszerűen megnő az utazási kedv, ami felhajtja majd a szállások és szolgáltatások árát. Ezt a logikát követve célszerűnek tűnhet előre leszervezni az utazást, hiszen most sok helyen még nagyon kedvezőek az árak.

Ennek kapcsán rögtön felmerülhet a kérdés, hogy hova szervezzünk utazást, és hogy egyáltalán utazzunk-e idén. A népszerű turistaközpontok valószínűleg még mindig sokakat csábítanak, de vajon akarunk-e olyan helyre utazni, ahol jó eséllyel nagy tömegre számíthatunk? Mindenkinél egyéni döntés kérdése, hogy mit tart biztonságosnak, amiben szerepet játszhat az egészségügyi állapot vagy az oltottság kérdése is.

Véleményem szerint ebben az évben a nagyvárosok helyett még érdemesebb a természeti szépségeket választani. Az utazás és az élmények iránt olyan erős az igény és a pszichológiai szükséglet, hogy sokan még erejükön felül is vállalnának egy utazást. Sajnos most még csak reménykedhetünk, hogy idén egy szép helyen, vagy legalább a lakáson kívül tölthetjük a nyarat.

Nyaralni mindenki szeret. Jó kicsit kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből, elfelejteni az otthoni gondokat, kikapcsolódni. Azonban nem mindenki teheti meg, hogy napokra vagy hetekre eltűnik a városból, az országból vagy akár a kontinensről. Előfordulhat, hogy rövidebb, csupán néhány napos kikapcsolódásra van lehetőségünk a közelben, amit nem érzünk elegendőnek – vagy esetleg még erre sincs módunk.

Mit lehet ilyenkor tenni? Irigykedni másokra, és közben szitkozódni magunkban, hogy mi ilyen szerencsétlenek vagyunk, mert még egy nyaralás sem jön össze? Semmi esetre sem! A nyarat mindenképpen érdemes kiélvezni, nyaralás ide vagy oda.

Idén nyáron az a célom, hogy olyan élményeket szerezzek, amelyek akkor is velem lesznek, amikor már visszatérek dolgozni, de bármikor felidézhetem ezeket, a körülöttem lévők pedig nem értik majd, miért ül ki sejtelmes mosoly az arcomra. Egész évben lobogó hajjal rohanok át a városon, szervezkedem, és próbálok elcsenni innen-onnan egy kis időt, hogy együtt lehessek a barátaimmal vagy a szeretteimmel. Olyan nyarat akarok, amikor nem kell rohanni, és picit a felhők között sétálhatok. 

Mivel az utazás és a szállás emészti fel a nyaralásra szánt összeg legnagyobb részét, ezért úgy gondolom, ezen lehet a legtöbbet spórolni. A barátaimmal az az ötletünk támadt, hogy mi lenne, ha az éjszakákat otthon töltenénk, de minden reggel útnak indulnánk ugyanúgy, ahogy egy nyaralás során tennénk? Miért ne lehetnénk turisták a saját lakóhelyünkön? A tervezés ebben az esetben még inkább előtérbe kerül, hiszen egy turistacélponthoz képest más kérdések merülnek fel. Milyen messze megyünk el egy-egy napon, hogyan oldjuk meg az étkezést, stb.?

Szerintem lehet annyi érdekességet, programot találni, amely kikapcsol és feltölt ezalatt a néhány napos „nyaralás” alatt. A reggelit érdemes otthon elfogyasztani, de ebédelni, esetleg vacsorázni is jól eshet a program részeként.

Például előfordulhat, hogy már úgy ismerjük a Balatont, mint a tenyerünket, de a tőlünk 20 km-re lévő várban még egyáltalán nem jártunk. Nem a helyszín a legfontosabb tényező abban, hogy jól érezzük magunkat, az is elég, ha csak a szomszéd városba látogatunk el, és együtt vagyunk a családdal vagy a barátokkal.

Csináljunk valami szokatlant, próbáljunk ki új ízeket, fedezzünk fel új helyeket - akár a közvetlen környezetünkben -, csináljunk valamit másképp, mint ahogy egyébként szoktuk. A lényeg, hogy megtörjük a megszokást, és ezáltal egy friss nézőpontot ismerjünk meg. 

Biciklizzünk, túrázzunk, grillezzünk, strandoljunk, aludjunk a szabadban, nézzük a csillagokat az égen és még sorolhatnám. Szóljon ez a nyár a szabadságról!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!