Inzulin nélkül nincs élet

2021. 06. 19.
Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány
|
Idén 100 éves az inzulin. Ebből az alkalomból az Egy Csepp Figyelem Alapítvány online kiállítással készül, mely az inzulin felfedezésétől az első inzulin injekció hazai beadásának legendás történetén át a legújabb tudományos és technikai vívmányokig a 100 év legérdekesebb pillanatait eleveníti fel.

 A szervezet sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy egy májusban elfogadott törvény értelmében speciális képzési program indul a diabéteszes gyermekek intézményi ellátásának javításáért. Az érintett dolgozók felkészítésében az alapítvány szakemberei is részt vesznek.

„A koronavírus fertőzés hatása révén károsítja az inzulinelválasztást és kedvezőtlenül befolyásolja az inzulin hatását is, így fokozza az inzulinrezisztenciát. Covid-fertőzéskor a cukorbetegek halálozása kb. háromszorosa a nem diabeteszesekének, az egyik fő rizikótényező a túlsúly” -mondta el a Magyar Diabetes Társaság elnöke, prof. Dr. Kempler Péter az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján. Ezért kiemelten fontos, hogy a cukorbetegségről és annak veszélyeiről szóló egészségprogramokkal, kommunikációs kampányokkal a civil szervezetek elérjék a családokat.

Inzulin nélkül nincs élet - ez a szlogenje annak a virtuális interaktív kiállításnak, amely a 100 éves inzulin történetét dolgozza fel a felfedezéstől az első hazai inzulinkezelés legendás történetén át a legújabb technikai vívmányokig. A 3D-platformra fejlesztett látványos tárlatot, melynek szakértői Dr. Halmos Tamás és Dr. Fövényi József, interjúk, interaktív játékok és korabeli dokumentumok színesítik majd. Az online tárlat anyagának összegyűjtésében a Sanofi és a Novo Nordisk segített. A kiállítás az alapítvány diabétesz érzékenyítő programjainak is részévé válik, a KIDS oktatási programba való beépítését a Sanofi támogatja.

Speciális képzési program indul a diabéteszes gyermekek életkörülményeinek javításáért, miután egy májusban elfogadott törvény értelmében valamennyi intézményben, ahova cukorbeteg gyermek jár, nevelő, pedagógus vagy a vezető által erre kijelölt dolgozó garantálja majd, hogy a gyermek a szükséges ellátásokat minden esetben megkapja. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013 óta rendszeresen oktat pedagógusokat, iskolában és óvodában dolgozókat a cukorbeteg gyerekek körüli teendők megfelelő ellátására. Az Oktatási Hivatallal együttműködve az alapítvány szakemberei jelentős szerepet vállalnak az érintett pedagógusok speciális felkészítésében is.

A hagyományos pedagógus diabéteszképzések és érzékenyítő programok is folytatódnak. Ősszel 21 képzési helyszínen valósul meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány oktatási programja, a 8 éve indított „Belevalók” is az Oktatási Hivatal szervezésében. A programban eddig több mint 4300 pedagógus vett részt. Szakmai partner a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A Belevalók részévé vált az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának. A program támogatója a 77 Elektronika Kft, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Medtronic és a Sanofi.

Az alapítvány a gyerekek képzéseit is folytatja: a tavaly TEENS néven elindított egészségprogram a 13-14 éves korosztály számára idén újabb két iskolai osztályba jut el. A félnapos program célja a helyes életvezetési minta közvetítésével az egészségügyi öngondoskodás erősítése, és olyan krónikus betegségek megelőzése, mint az elhízás, a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris elváltozások, valamint a lelki egészség.
A következő tanévben az alapítvány újabb iskolákat von be a 3 évvel ezelőtt indított KiDS elnevezésű diabétesz képzésbe is, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre 6-14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára. A program a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és a diabéteszes gyerekek elfogadására irányul. A TEENS és a KiDS főtámogatója a Sanofi.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén először szervez szakmai továbbképzést diabétesz edukátoroknak, akik egyfajta „tolmács” szerepet töltenek be a diabétesszel élő betegek életében, és kiemelkedő szerepük van a sikeres terápia-menedzsmentben. Rendszeres szakmai továbbképzésük hiánypótló kezdeményezés.

Júniustól folytatódik a 6 diabéteszes vlogger által tavaly megkezdett DIAB Mindennapok videósorozat az alapítvány közösségi oldalain. Az egyes epizódok során testközelből ismerhetjük meg életüket, ezzel is segítve a diabétesszel élők elfogadását. A második évad a „Kék Lufi kihívás” elnevezésű érzékenyítő kampánnyal indul, felhívva a figyelmet arra, hogy a cukorbetegség napi szintű menedzselése folyamatos figyelmet igénylő, összetett feladat. Ezzel a filmmel csatlakozik az alapítvány a napokban indult nemzetközi kampányhoz.

A nemzetközi diabétesz világnaphoz kapcsolódóan idén is megrendezi az alapítvány a tavaly elindított online eseménysorozatot, az Egy Csepp Egészség Fesztet november 8. és 14. között. Egy egész héten át az egészséges életmóddal, gasztronómiával, sporttal, cukorbetegséggel kapcsolatos videókkal,műsorokkal készülnek a szervezők. November 14-én, a cukorbetegség világnapján egy megújult, személyes jelenléten alapuló családi egészségnapot is rendez az alapítvány a Millenárison, az aktuális járványügyi előírások betartásával, ingyenes szűrésekkel és gyermekprogramokkal. Főtámogató a magyar Dcont© vércukormérőket fejlesztő 77 Elektronika Kft.

Ismét lesznek ingyenes szűrések is. Az Egyszer Élünk Körút júliusban indul, a sárga sátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A program támogatója a magyar Dcont© vércukormérőket fejlesztő 77 Elektronika Kft., a BeurerMedical Hungary Kft, a Berlin-Chemie / A. Menarini Kft és a Magyar Telekom.

Az elmúlt évek sikeres gyógyszerész továbbképzései, valamint a tavaly ősszel megrendezett online továbbképzés után áprilisban immáron második alkalommal tartotta meg rendezvényét az alapítvány az online térben. A téma aktualitását és a rugalmas képzési forma sikerét mutatja, hogy 652 szakember regisztrált az „Innováció a farmakoterápia menedzsment területén. A 2-es típusú cukorbetegség gyógyszerészi gondozásának irányelve” című akkreditált programra.

Idén 10. alkalommal rendezte meg az alapítvány népszerű programját, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A Nándori László cukrászmester által vezetett zsűri 5 tortát juttatott a döntőbe, ahol kiválasztották a legjobbat. A Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei nyerteseit augusztusban ismerheti meg a nagyközönség.
A hobbicukrászok számára elindult a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny, melyre szeptember 10-ig várják a nevezéseket.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Augusztusi akció

Octenisept külsőleges oldat

50 ml

2 199 Ft

44 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

90 db

6 399 Ft

71,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neogranormon kenőcs

100 g

2 999 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imunoglukan P4H Junior szirup

120 ml

5 199 Ft

43,3 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 299 Ft

71,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

AkusTone fülspray

15 ml

2 149 Ft

143,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 599 Ft

36 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Naturland Inno Rheuma krém

70 g

1 549 Ft

22,1 Ft/g
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Reparon® Herbal végbélkenőcs

25 g

2 199 Ft

88 Ft/g
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Revalid® Hair Complex étrend-kiegészítő kapszula

60 db

5 499 Ft

91,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Proenzi® Intensive tabletta

60 + 30 db

5 399 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent Premium Plus protézisrögzítő krém

40 g

1 199 Ft

30 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 149 Ft

214,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

2 049 Ft

128,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol Femina kemény kapszula

40 db

3 899 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Hydrominum tabletta

30 db

2 499 Ft

83,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 549 Ft

77,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Lordestin® Akut 5 mg filmtabletta

30 db

1 499 Ft

50 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el