A tüdődaganatok modern műtéti eltávolítása

Forrás: Szegedi Tudományegyetem
Az egész világon egyedülálló az a műtéti eljárás, amely a tüdőbetegek ellátását segíti az SZTE Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályán. A dr. Furák József és dr. Szabó Zsolt által kidolgozott módszer egy, már korábbról ismert és alkalmazott, gépi lélegeztetésen alapuló, illetve egy viszonylag új, a beteg spontán légzésével történő műtéti technikák ötvözete. Az új eljárás eddig már közel 80 ember életminőségén javított.

A forradalmi eljárást dr. Furák József, az SZTE Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályának vezetője, az SZTE egyetemi docense és dr. Szabó Zsolt aneszteziológus dolgozta ki. Ennek során a betegek izomműködése nincs kikapcsolva, a légzést műtét közben nem lélegeztetőgép szabályozza és végzi, a betegek a légcsőbe helyezett tubuson át képesek spontán lélegezni. A technika kulcslépése a köhögési inger kikapcsolása a vágus ideg érzéstelenítésével. Ezt az új eljárást nem csak tüdőrákos betegeknél lehet alkalmazni, hanem minden olyan nem túlsúlyos betegnél, akinél tüdőműtétet végeznek.

Az SZTE Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályának vezetője elmondta: a széles körben alkalmazott, gépi lélegeztetéses tüdőműtétek évtizedek óta úgy zajlanak, hogy az operált tüdőt kikapcsolják a légcseréből, így az ellenoldali, működő tüdőn a lélegeztetőgép végzi a ventilációt. Ám ez a módszer jelentős károsodást okoz a tüdő szerkezetében, lényegesen rontja az immunválaszt, illetve gyulladásos válaszreakciókat indít el a szervezetben. Ezeket a komoly károsodásokat és az ezzel járó szövődményeket, valamint a lassabb műtét utáni felépülést szerették volna régóta elkerülni vagy legalább csökkenteni a szakértők. Erre kiválóan alkalmas lenne a spontán légzéses tüdőműtét, amit ugyan az SZTE Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályán évek óta sikerrel alkalmaznak, de az eljárás széleskörű elterjedését és rutinná válását akadályozta az a tény, hogy a műtét közben az esetlegesen szükségessé váló légútbiztosítás, azaz az intubálás csak nehezen és hosszabb idő alatt végezhető el. 

„Látva az előbb említett műtéttechnikák előnyeit és hátrányait, új eljárásunknál kombináltuk az előnyöket: a spontán légzést a légútba helyezett tubussal biztosítottuk. Így teljesen megszüntettük vagy lényegesen csökkentettük a hátrányokat, a spontán légzéses műtétek még biztonságosabbá váltak, és az eljárás alá vonható betegek köre is bővülhetett” – hangsúlyozta Furák József. Az SZTE Sebészeti Klinika, Mellkassebészeti Osztályának vezetője szerint az eljárás hamarosan elterjedhet: miután négy évvel ezelőtt bevezették a hagyományos, intubálás nélküli spontán légzés mellett végzett műtéti technikát, Európa több országából – többek között Olaszországból, Csehországból és Franciaországból – olyan orvosok látogattak el Szegedre, akik szerették volna megtanulni a módszert. Az SZTE docense úgy tudja, a szakemberek ma is használják a Szegeden tanultakat, és azt reméli, ezt az újabb egyedülálló, biztonságos és hatékony eljárást is elsajátítják majd tőlük.

A szakértő hisz abban, hogy az új módszer segítségével több tüdődaganat-műtétén átesett beteg túlélési esélye javulhat, hiszen a spontán légzés segítségével végzett műtétek nem károsítják – vagy legalábbis nem akkora mértékben – azokat a sejteket, amelyek az immunterápiás kezelés alapjait képezik. Ennek köszönhetően a betegek a műtét utáni más típusú onkológiai kezelést is jobban tolerálják.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!