Botox hozhat gyógyulást a migréneseknek

Szerző: S.T.
Nem tudni működik-e, mindenesetre ha más nem, legalább a ráncok száma csökkenhet a kezelés hatására.
Sokan szembesülnek a migrén okozta gyötrelmekkel, lüktető fejfájással, hányingerrel, hányással. Az orvostudomány eddig csak tüneti kezelést tudott nyújtani a betegeknek, ám egy új felfedezés nyomán ma már az ok is kezelhető.

A varázsszó a botox.

Az Amerikai Gyógyszerellenőrzési Hivatal pénteken nyilvántartásba vette a botoxot, mint migrénellenes gyógyszert. A Hivatal határozata szerint olyanok részesülhetnek a kezelésben, akik egy hónap legalább 15 napján szenvednek a görcsös fejfájástól. A szert már régóta eredménnyel alkalmazzák a hagyományos orvoslásban is, nem csak a kozmetikai iparban. Az olyan problémákra, mint a nyaki izmok idült, görcsös állapotára vagy a túlzott hónalji izzadásra már régóta jelent megoldást a közvetlenül a problémás területbe adott injekció.

A botoxot a botulotoxin nevű idegméregből nyerik, amit a botulizmusért felelős baktériumok állítanak elő. A méreg idegbénító hatással bír, meggátolja azoknak az ingerületátvivő anyagoknak a leadását és felvételét, amik lehetővé tennék az idegsejtek közti kommunikációt. A kutatók a méreg ebben a tulajdonságában látják a migrénmegelőző hatását is, ugyanis egyes feltételezések szerint a botox blokkolja az idegsejtek fájdalomátvivő anyagait, így megelőzi a migrén kialakulását.

Egy botoxos migrénkezelés összesen 31 injekcióból áll, amit a test hét különböző pontjába, a homlokba, halántékba, a tarkóba, a nyakba és a vállakba adnak. A hosszantartó eredmény érdekében a kezelést háromhavonta ismétlik.

Becslések szerint a kezelés 1000 – 2000 dollár közötti összegbe kerül majd, a felhasznált botox mennyiségétől és a kezelőorvos által felszámított személyes díjtól függően. Néhány magánbiztosító azonban már jelezte, hogy hajlandó fedezni a migrénkezelés költségeit, most, hogy az Amerikai Gyógyszerellenőrzési Hivatal is nyilvántartásba vette, mint hivatalos gyógyszert.

A neurológusok abban még mindig nem jutottak közös nevezőre, hogy a botox valóban enyhülést hozhat – e a migrénnel küzdők fájdalmaira, ám abban megegyeztek, hogy a mellékhatásai nem okoznak kellemetlenséget, maximum kevesebb ráncot.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!