Megtalálták a Naprendszer határát

Forrás: ng.hu
Csillagunk körül olyan buborék húzódik, amely megvédi rendszerünket.

Szakértők egy csoportja elsőként mérte fel a Nap körül kialakuló „buborék”, a helioszféra határát – számol be a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium oldala. A friss tanulmány segíthet a napszél és a csillagközi szél interakciójának megértésében.

„A fizikai modellek évek óta feltételezték ezt a határt” – nyilatkozta Dan Reisenfeld, a publikáció vezető szerzője. Mint mondta, ez az első alkalom, amikor sikerült megmérni, illetve három dimenzióban feltérképezni a régiót.

A helioszférát egy buborékként érdemes elképzelni, melyet a napszél alakít ki. Ez a határ védi rendszerünket a veszélyes csillagközi sugárzástól. A szakértők a NASA IBEX műholdjának adatait felhasználva elemezték a buborék peremét, az úgynevezett heliopauzát, ahol a napszél a csillagközi széllel ütközik. A csapat a denevérekhez hasonlóan térképezte fel a környezetet, igaz, nem hangokat, hanem napszelet használtak. A napszél és a csillagközi szél ütközéséből keletkező, a Naprendszer belseje felé igyekvő és a műhold által mért részecskék egyedi mintát rajzoltak ki.

A vizsgálat sok időt vett igénybe, hiszen a jeleknek nagy távot kellett megtenniük. A kutatók a 2009-2019 közötti teljes napciklus adatait elemezve építették fel a heliopauza háromdimenziós térképét. Az eredmények alapján a Nap és a határ közötti távolság a csillagközi széllel szemközti irányban 120, az ellenkező irányban a maximum pedig 350 csillagászati egység, vagyis ennyiszer távolabb van a határvonal az átlagos Nap-Föld távolságnál.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!