Újabb fekete lyukat fedeztek fel az űrben

Forrás: ng.hu
Az objektum csillagászati értelemben a közelmúltban kezdett el kialudni.

A szupermasszív fekete lyukak a fekete lyukak legnagyobb tömegű típusát alkotják. Az objektumok galaxisok magjában helyezkednek el, tömegük egymillió és tízmilliárd naptömeg között mozog. Egyes szupermasszív fekete lyukak „fényes” fázisukat élik, ezt nevezik aktív galaxismagnak (AGN). Az AGN-k idővel kiégnek, hiszen van felső tömeghatára a fekete lyukaknak. A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy ez a pont vajon mikor jöhet el.

Forrás: Tóhokui Egyetem

Icsikava Kóhei, a Tóhokui Egyetem munkatársa és kollégái véletlenül találhattak meg egy élete végén járó AGN-t. A jel az Arp 187 jelű galaxisból érkezett. A szakértők az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózattal (ALMA) és a Very Large Array (VLA) segítségével figyelték meg az objektumot.

A kutatók kimutatták ugyan az aktív galaxismag árulkodó nyomát, a relativisztikus anyagsugarat, de nem észleltek jelet a magból, ami arra utalhat, hogy az AGN talán már most sem aktív. A későbbi elemzés felfedte, hogy az AGN kisméretű indikátorai csendesek, a nagyok viszont még mérhetőek. Ennek oka az lehet, hogy az aktív galaxismag 3 ezer éven belül hunyt ki. A NASA NuSTAR műhold adataiból kiderült, hogy a mag teljesen halott.

A mag sugárzása az elmúlt 3 ezer évben ezredével csökkent. Icsikava célja most az, hogy csapatával, hasonló módszereket alkalmazva tovább figyelje az AGN-k aktivitásának változásait más rendszerekben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!