A tápanyagok jelölésének értelmezése

2021. 06. 11.
Forrás: TÉT Platform Egyesület
|
Ki ne állt volna már a boltok polcai előtt azon gondolkodva, a számtalan hasonló élelmiszerből melyik lehet a jobb választás? Az egészségtudatos fogyasztókat évek óta segíti a csomagoláson található tápértékjelölés, amely a legfontosabb tápanyagok mennyiségét sorolja fel.

Az itt található adatok értelmezéséhez azonban szükség lehet további ismeretekre is, sőt hamarosan újabb, a háztartási gépek esetén már megszokott „energiacímkéhez” hasonló jelöléssel is találkozhatunk az élelmiszereken. Az adatok, kódok értelmezését egy új magyar weboldal segíti, ahol a jelenleg használt formátumokról tájékozódhatnak az érdeklődők.

Bár évek óta megfigyelhető, hogy gyarapszik az egészségtudatos vásárlók aránya, a pandémia még többeket ébresztett rá, hogy érdemes megnézni, miben különböznek egymástól a boltok polcain sorakozó termékek. Az ehhez szükséges információk sokszor még mindig csak a csomagolások kevésbé szem előtt lévő helyén és nem igazán figyelemfelkeltő formában jelennek meg - derült ki egy nemrég tartott szakmai tanácskozáson. Azonban számunkra kedvező változások várhatók, sőt már a hazai boltokban is találkozhatunk olyan élelmiszerekkel, amelyek egy újfajta jelöléssel mutatják meg, mennyire illeszthető étrendünkbe az adott termék

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint jövedelmünk negyedét fordítjuk élelmiszerek vásárlására, és ez az összeg évről-évre növekszik. Eközben a népegészségügyi kutatások elég rossz képet mutatnak: a túlsúly és az elhízás aránya már gyermek- és fiatal felnőttkorban is magas (20-25 százalék), a felnőttek körében pedig háromból két embert érint a probléma. Azaz miközben sokat költünk étkezéseinkre, mégsem sikerül jól összeállítani az étrendünket. Az egészséges étrendhez vezető út egyik lépése, ha olyan élelmiszereket választunk, amelyek összetétele, tápanyagtartalma jobban illeszkedik a számunkra ideális étrendhez.

„Sok oka lehet annak, hogy miért nem tudja sok ember elsajátítani a helyes táplálkozási szokásokat. Az egyik minden bizonnyal a megfelelő információ vagy annak felhasználásának hiánya” – hangsúlyozta dr. Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi irodájának képviselője a tanácskozás megnyitójában.

Hazánkban eddig is példaértékű – sokszor a nemzetközi gyakorlatnál szigorúbb – szabályok érvényesültek az élelmiszerekkel kapcsolatban, jelentősen csökkentettük a transzzsírsav- vagy éppen a sótartalmat, és a tápanyagtartalomra vonatkozó jelölések is jó ideje megtalálhatók a csomagoláson, sőt sok gyártó a kötelező adatokon túl is szolgáltat információt a fogyasztók számára.

Prof. dr. Biró György, az MTA doktora szerint azonban az évszázadok során az ember elvesztette a számára szükséges táplálékok kiválasztásának képességét, és ma már inkább a családi, baráti vélemények, illetve az anyagi helyzet és a környezetünk gyakorol hatást arra, mit teszünk a kosarunkba. „Ahhoz, hogy egészségesebbé tehessük bevásárlásainkat, elsősorban információra van szükségünk. Méghozzá világos, könnyen érthető, egyszerűen megfogalmazott, a lényeget kiemelő megjelenítésben” – fogalmazott Biró professzor.

Prof. dr. Szakály Zoltán, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese, a Marketing és Kereskedelem Intézet igazgatója szerint nagyon fontos ismerni a fogyasztók viselkedését is, hiszen eleve kevés időt fordítunk a címkéken szereplő információk megnézésére, értékelésére. „Kutatásainkban több, jól elkülöníthető csoportot is azonosítani tudtunk annak alapján, hogy ki mennyire tudatosan hoz döntést az élelmiszerek kiválasztása során. Nincs olyan megoldás, amely mindenkinek egyformán jó lenne, de az igazolható, hogy az új típusú, színes, a csomagolások elülső részén látható jelölések figyelemfelkeltő hatásúak” – mondta az egyetemi tanár.

Néhány hónapja elérhetők olyan élelmiszerek is a magyar boltok polcain, amelyek a műszaki cikkek esetében már megszokott „energiacímkék” mintájára egy-egy betűvel és a hozzá tartozó színkódokkal segítik az egészségtudatos döntések meghozatalát. Az élelmiszerek csomagolásának frontoldalán, feltűnő helyen elhelyezett NutriScore jelölést Franciországban dolgozták ki. Ez segíti az adott csoportba tartozó élelmiszerek összehasonlítását, ráadásul a korábbi önkéntes jelölésekkel szemben nem a gyártó által meghatározott adagra, hanem mindig 100 gramm vagy 100 ml mennyiségre vonatkozóan mutatja meg A-tól E-ig egy betűvel és a hozzájuk rendelt, zöldtől-pirosig terjedő színekkel jelezve azt, hogy mennyire illeszthető az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe a kezünkben tartott élelmiszer.

Ám a jelölésekben való eligazodáshoz továbbra is szükséges némi segítség, ezért a TÉT Platform Egyesület új, fogyasztókat segítő weboldalt indított. „Ezen oldalon megtalálhatók az élelmiszereken használt önkéntes tápértékjelölési rendszerek részletes ismertetői, közérthető példákkal bemutatva, hogy melyik pontosan mit jelent és hogyan kell értelmeznünk. A www.tapertekjeloles.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy növeljük a tudatos fogyasztók arányát, és tegyünk azokért, akiknek segítségre van szükségük az élelmiszereken található tápértékjelölések értelmezésében” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júniusi akció

Air7 a tüdő vitaminja tabletta dohányosok részére

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactofeel hüvelygél

7×5 ml

2 849 Ft

81,4 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Femibion 0 Babatervezés tabletta

28 db

3 899 Ft

139,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 799 Ft

46,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 899 Ft

81,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 699 Ft

5,7 Ft/ml
Kozmetikum

Bio-Oil natúr bőrápoló olaj

60 ml

3 349 Ft

55,8 Ft/ml
Kozmetikum

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® 0,15% cink-hialuronát tartalmú oldatos szemcsepp

2×10 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Skinny Sleep étrend-kiegészítő kapszula

30 db

3 549 Ft

118,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

NATURLAND Szúnyog és kullancsriasztó spray

100 ml

1 749 Ft

17,5 Ft/ml
Speciális készítmények

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algopyrin 500 mg tabletta

30 db

2 999 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

1 499 Ft

749,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Loceryl® 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 899 Ft

1959,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Vitango 200 mg filmtabletta

30 db

3 599 Ft

120 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Ízmentes műfogsorrögzítő krém

40 g

1 349 Ft

33,7 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 449 Ft

58 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cralex® 125 mg tabletta

60 db

1 849 Ft

30,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el