Mi a madarak kifinomult hangjának titka?

2021. 06. 08.
Forrás: ng.hu
A madárdal lírai szépségével ősidők óta elkápráztatja az emberiséget, azonban csak most kezdjük megérteni, mitől is képes a madár e csodákra.

A csodás trillákat a madarak torkában lévő alsó gégefő, idegen szóval a syrinx nevű szerv hozza létre. E szervet olyan mozgató izmok veszik körbe, amelyek kétszer olyan gyorsan képesek összehúzódni, mint pl. az ember lábizmai. Egy dán kutatócsoport különleges módszert fejlesztett ki: ezen izmokban az egyes izomrostok működését külön-külön is tanulmányozni tudták.

Ennek köszönhetően le tudták követni azt is, hogy az ének irányításáért felelős idegsejtek miként szabályozzák az alsó gégefő körüli izmok mozgását.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a kísérletekben használt zebrapintyek éneklőizomzatában egyetlen izomrostból álló egységeket is külön-külön tud irányítani a madár. Azt is megmérték, hogy ezeknek a kis izomrost egységeknek a megfeszítése mekkora befolyással bír a madárdal hangmagasságára. Kiderült, hogy nagyon gyengén kell csak megfeszítenie a madárnak ezeket az izmokat, így rendkívül precízen tudja szabályozni az izmokat, és ezzel is rekorderré vált, nem csak az izmok gyorsaságával. A madár ezzel a speciális izomzatával 1 Hertznél is pontosabban tudja szabályozni az énekhangja magasságát. Mivel a tojók ezeket a kifinomult, elképesztően kicsiny változásokat is jól érzékelik, a párválasztásban rendkívüli szerep hárul a hím madarak éneklőizmaira.

A dán kutatók szerint e tulajdonság ahhoz is nagyban hozzájárult, hogy az énekesmadaraknak ma oly sok fajuk található meg világszerte.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!