Baktériumölő bevonatot fejlesztettek ki

Forrás: MTI
Olyan bevonatot fejlesztettek ki a portugál Coimbrai Egyetem (UC) tudósai, ami még a legellenállóbb baktériumokat is elpusztítja 15 perc alatt.

Olyan anyagot kerestek, amellyel biztonságosan és hatékonyan megelőzhetők és legyőzhetők a kórházi fertőzések. „Az új, intelligens bevonat nagy antimikrobiális hatékonysággal bír, melyet fehér fénnyel lehet aktiválni, és emberre ártalmatlan” – írta közleményében a Coimbrai Egyetem (UC). Eredményeiket az ACS Applied Materials & Interfaces című szaklapban tették közzé.

A tudósok kationos polimerek új generációját fejlesztették ki és tesztelték, amelyek különböző baktériumok elleni antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, és a kurkuma egy vegyületén, a kurkuminon alapuló fényérzékenyítő anyaggal kombinálták őket.

„Amikor fehér fény alatt egyesítettük őket, a két vegyület hatásosan és biztonságosan távolította el a baktériumok sok faját, köztük az Escherichia colit” – írták a tudósok.

Ezt a két vegyületet egy poliuretán alapú, ipari körülmények között készülő bevonóanyagba keverték. A portugál tudósok szerint az új bevonat hatékony megoldás a kórházi fertőzések ellen, mivel megakadályozza, hogy a baktériumok a felületeken szaporodjanak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!