Anyáknak, anyákról anyaszemmel

Anya vagy. Gondoskodsz, gondolkodsz, akár béke van, akár háború. Akár kint a világban dúlnak viharok, akár bent a saját köreidben vagy csak a gondolataidban. Az elmúlt év mindenkit megtépázott, akár pici gyereket nevelsz, akár nagy családot terelgetsz, akár felnőtt gyerekeidért, unokáidért aggódsz.

Lehet, hogy otthon vagy és nehezen bírod, lehet, hogy alig vagy otthon és ezért bírod nehezen, lehet, hogy a frontvonalban teljesítesz, lehet, hogy elvesztetted a munkád. Lehet, hogy szerencsés vagy, mert mindenkid egészséges, lehet, hogy éppen beteget ápolsz vagy várod a gyógyulást, lehet, hogy félsz, félted a családodat, vagy lehet, hogy elvesztettél valakit, valakiket.

Lehet, hogy nemrég, ebben az ijesztő világban váltál édesanyává és nincs mintád, hogy is kellene pandémia idején nevelgetni egy apró gyermeket, lehet, hogy több gyermeked van, otthontanulós kisiskolás, nehezen leköthető óvodás vagy egy éve elvonultan tanuló gimnazista, és mindannyian belőled próbálnak erőt meríteni, de az is lehet, hogy már régen lettél édesanya és úgy érzed, az unokáid hiánya mindennél nehezebb. Lehet, hogy már védett vagy és újra megölelheted a családodat, lehet, hogy még vársz az ölelésre és az érintésre, és lehet, hogy van olyan szeretted, akit már soha többé nem tudsz magadhoz ölelni.

Lehet, hogy előfordult az elmúlt évben, hogy bántottak, megbántottak, de elképzelhető, hogy te bántottál vagy bántottál meg valakit. Lehet, hogy megbocsátottál, lehet, hogy még fáj. Lehet, hogy sok könnyet hullajtottál, lehet, hogy csak magadban sírtál. Lehettek ezek az öröm könnyei, de az aggodalom, a félelem, a fájdalom, a bizonytalanság, a fáradtság vagy a bánat is szülhette őket. Lehet, hogy jól vagy, lehet, hogy csak úgy teszel. Lehet, hogy úgy érzed, kiszállnál, megállnál, feladnád, amiben éppen vagy, lehet, hogy azt érzed, nem vagy elég jó anya, feleség, házi­asszony, munkatárs.

Lehet, hogy van időd tanulni az iskolással, játszani az óvodással, főzni, sütni, sportolni, lehet, hogy nincs rá időd, és gyötör a lelkiismeret, lehet, hogy időd lenne, de nem tudod rávenni magad, nem okoz örömet, és így még nagyobb a lelkiismeret-furdalásod. Lehet, hogy többet van együtt a családod, és ez boldogsággal tölt el, de lehet, hogy pont ezért több a feszültség és nehezek az együtt töltött napok. Lehet, hogy annyit dolgozol, hogy csak vágysz a több együtt töltött időre, lehet, hogy nagyszülő vagy és régen láttad vagy csak ritkán láthatod a gyermekeidet, unokáidat.

Nehéz éven vagyunk túl, már az előző anyák napja sem volt az igazi, és még ez sem olyan, mint régen, DE pont ezért érdemled meg, hogy legyen egy kis időd magadra, hogy megveregesd a válladat, hogy gondolj magadra szeretettel és büszkeséggel, mert tartod-megtartod-megoldod-megeteted-meghallgatod-hozod-viszed-öleled és szereted. Akár közelről, akár távolról, akár kicsivel, akár naggyal, akár eggyel, akár sokkal, akár jól, akár kevésbé jól csinálod, de biztos, hogy elég jó anya vagy!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!