Új típusú műtéteket vezetnének be a Heim Pál Gyermekkórházban

Forrás: heimalap.hu
Arthroszkópos tornyot vásárolna a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, amit az ez évben felajánlott 1%-okból finanszíroznának.

A térd a test legnagyobb és egyik legfontosabb ízülete, amit születésünk óta folyamatosan használunk, ezért akár már gyermekkorban is sor kerülhet egy műtétre. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben úgynevezett artroszkópos műtéti technikával végzik ezeket a beavatkozásokat, de a tudomány fejlődésével új eszközök jelentek meg a piacon.



A térd alapvető szerepet játszik a mozgásban. Mind a vízszintes vagyis gyaloglás, futás, mind a függőleges helyváltoztatás azaz ugrás, esés esetén állandó használatban van. Természetesen a fokozott használat során sérülések keletkezhetnek, elhasználódhat. Nem szólva arról, hogy gyerekek esetén fokozott a trauma veszélye sportolás, futkározás, vagy éppen fára mászás következtében.

Az artroszkópos műtéti technika sokat segít abban, hogy az ilyen beavatkozások fájdalommentesek legyenek és gyorsabb legyen a felépülés. Néhány évtizede a térd helyreállítása még teljes feltárással történt. Az operáló orvos nehezen látta a műtéti területet, a nagy seb pedig könnyen elfertőződhetett, nehezen gyógyult és hosszú rehabilitációt igényelt. Ezeket a hátrányokat igyekezett kiküszöbölni az artroszkópos műtéti technika. Melynek lényege, hogy a térd két oldalán két kis lyukat készítenek, az egyiken egy fényforrást és optikát a másikon egy manipulátort vezetnek be és végzik el a szükséges feladatokat.

Negyed évszázada Magyarországon

A Heim Pál Kórházban mintegy 25 éve kezdték alkalmazni ezt az eljárást, ma már alapvető, hogy a technikát az osztály minden orvosa tudja alkalmazni.

„Kórházunkban körülbelül 50 és 100 között végzünk ilyen típusú műtétet, de a beavatkozások száma, amiket ezzel a technikával el tudunk végezni egyre nő. Vannak olyan, speciálisan a gyermekkort érintő betegségek, melyek artroszkópos beavatkozásai a legnehezebbek közé tartoznak” – mondta dr. Cs. Frank László, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet ortopédiai osztályának adjunktusa.

Jelenleg ez a technika a legkorszerűbbek közé tartozik a kórház falai között is már több artroszkópos műtéttel kapcsolatos sikertörténet született. A szakértő szerint az egyik ilyet a térdízület holdacskaporcának fejlődési rendellenessége talaján kialakult szakadás miatt végezték.

„A holdacskaporc típusos esetben C-alakú. Ebben az esetben ez korong alakú volt, és az elülső része leszakadt az eredéséről. Egyrészt sikerült visszavarrnunk eredeti helyére, lényegében különleges eszközök nélkül, másrészt sikerült megfelelő alakúra alakítanunk. A gyermek azóta tünet- és panaszmentes.”

A másik műtétet nemrég végezték akutan. A beteg egyik térdkalácsa kificamodott és letört egy darabja. A letört darab a térdízület más helyére vándorolt.

„A műtétet artroszkópiával kezdtük, a kitört darabot könnyen megtaláltuk, de viszonylag nagy mérete miatt a nyílt helyreállítás mellett döntöttünk, amit így kisebb metszésből tudtunk végrehajtani. A kitört darabot végül felszívódó rudacskákkal rögzítettük.”



Új eszközt vásárolnának

A technikával kapcsolatban új, modernebb eszközök jelentek meg a piacon. A szakértők Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványhoz pályázatot adtak be egy arthroszkópos torony vásárlására, amit az ez évben felajánlott 1%-okból finanszíroznának.

„Egyrészt hatékonyabb beavatkozásokat végezhetnénk, másrészt új típusú műtéteket is bevezethetnénk, melyeket eddig eszköz hiányában nem tudtunk végezni. Ilyen például a kisgyermekkorban jelentkező, időben nem kezelt esetben a combfej elhalásával járó, baktérium okozta csípőízületi gyulladás artroszkópos műtéte” – magyarázta Cs. Frank.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!