Az elmúlt hatvan év alatt a földfelszín ötöde alakult át

Forrás: ng.hu
A globális földhasználat alakulása rengeteg változással jár, többek között az éghajlatot is befolyásolja.

Az emberek az erdők irtásától a szavannák legelővé alakításáig számos módon képesek befolyásolni a tájat. Egy friss tanulmány alapján az emberiség az elmúlt hatvan évben a földfelszín ötödét alakította át.

Karina Winkler, a Wageningeni Egyetem munkatársa szerint a földhasználat központi szerepet játszik az éghajlat, a biodiverzitás és az élelmiszer-termelés alakulásában, dinamikájának megértése ezért elengedhetetlen. A növények és a talaj, főként az esőerdőkben, akár szén-dioxid-kibocsátásunk harminc százalékát is felszívhatják. Éppen ezért a táj drámai változásai a klímaváltozás elleni harcot is gyengíthetik.

Az adatok alapján 1960 óta a bolygó teljes erdőfelülete nagyjából egymillió négyzetkilométerrel csökkent, míg a termőföldek és legelők mérete közel azonos mértékben emelkedett külön-külön. Regionális szinten ugyanakkor komoly eltérések tapasztalhatóak, Európa, Oroszország, Kelet-Ázsia és Észak-Amerika, azaz a globális észak területén például nőtt az erdők nagysága. A globális délen ezzel szemben romlott a helyzet.

Winkler szerint Amazónia brazíliai részén a marhahús, a cukornád, a szójabab és a bioenergiát szolgáltató növények iránti kereslet miatt pusztítják az erdőt. Az eredmények azt mutatják, hogy az emberiség 2005-ig nagyon gyors ütemben alakította a tájat, ezt követően azonban lassult a folyamat. A csapat úgy véli, korábban nem sikerült hasonló pontossággal felmérni a földhasználat alakulását.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!