A szép bőr titkai

Forrás: GEMIL Pharma Zrt.
A Nottevit Beauty Sleep alkotói a táplálkozási szakértők, bőrgyógyászok mellett neves szépségszakemberekkel is gyakran egyeztetnek az alvás és a szép bőr összefüggéseiről. Ezúttal Ágoston Melinda kozmetikus és sminkmester válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Mi az, amit a hétköznapi embernek feltétlenül tudnia kell a bőrről, mégis sokan nincsenek tisztában vele?

A bőr testünk első védelmi vonala, így fokozott figyelemmel kell ápolni, karban tartani. Fontos tudni, hogy már huszonéves korunk közepétől fokozatosan lassulnak a bőr felépítő folyamatai. Megindul az öregedés, a bőr rugalmassága és vízmegtartó képessége csökken. Harminc éves korunkra kialakulnak az első maradandó ráncok is. Jó hír, hogy a folyamatot megállítani nem, de lassítani lehet.

Milyen hétköznapi bőrproblémákkal találkozol leggyakrabban, és ezeket milyen életmódbeli problémák okozhatják?

Sokszor találkozom dehidratált, töredezett bőrrel, gyakran fordulnak hozzám gyulladásos, pattanásos tünetekkel, míg másoknál a petyhüdt, laza bőr a probléma. Sok gondot okozhat az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életmód, a kevés fény és a rossz vagy kevés alvás.

Mi köze a pihenésnek, az alvásnak a bőr szépségéhez?

A szépség valóban a jó alvással kezdődik, a vendégeimet is gyakran figyelmeztetem erre. Az éjszakai pihentető alvás sokat tesz a regenerációs folyamatokhoz, de a mentális és fizikai egészség alapja is. Egyéntől függő, de 7-8 óra pihentető alvás lenne az ideális. Erről nem szabad lemondani.

Mi az, ami a bőrnek leginkább rosszat tesz?

Az életvitelbeli szélsőségek a legkártékonyabbak; a túlzott napozás, a levegőtlen, zárt térben való munkavégzés, a dohányzás és alkoholfogyasztás, a túlzott koffeinfogyasztás, a zsíros, nehezen emészthető ételek, a kevés alvás, a stresszes környezet és az alacsony páratartalmú levegő.

A stressz azonnal látszik a bőrön: szürke, fakó, dehidratált lesz, felerősödnek a finom ráncok, és sötét, mély árkok alakulnak ki a szem alatti, nagyon érzékeny bőrön. Az alváshiány az oxidatív stressz hatását erősíti, így mélyíti az adott bőrtípus jellemzőinek megjelenését. A stresszmentes, kipihent, jókedvű embereknek a bőre is sugárzik, az ő pozitív kisugárzásuk önmagában megnyerő.

Mára a szépségiparban széles körben irányadóvá vált az úgynevezett „beauty-from-within”, vagyis a „szépség belülről”-trend, mely szerint a bőrünk hosszú távú egészsége szempontjából fontos tápanyagokat inkább szájon át tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe. Mit szólsz az új divathoz?

Ahogy mondtam, bőrünk az elsődleges védelmi vonalunk, mely alapvetően gátként funkcionál, így a hatóanyagokat is csak bizonyos mélységig engedi át. Emiatt olyan fontos a „belső” táplálás. Nem győzöm ezt hangsúlyozni vendégeimnek is. Bármennyire is jó egy kozmetikus vagy szép egy smink, ezt a mindennapos belső táplálást nem lehet „megúszni”.

A bőr kollagén-szintéziséhez nélkülözhetetlen C-vitamint, a biotint, a hialuronsavat, a tengeri eredetű kollagént, a természetes E-vitamint ma már szájon át szedhető szépségkoktélként, egy készítményben is be tudjuk bevenni. Ráadásul éjszakára, amikor a bőrsejtek regenerációs folyamatai zajlanak. Ilyen különleges termék a Magyarországon egyedülálló, kettős hatású Nottevit Beauty Sleep, amely egyszerre támogatja a bőr megújító folyamatait, az esti stresszoldást és az alvást. Mit szólsz ehhez?

Szerintem a Nottevit nagyszerű képviselője egy új trendnek. Kitűnő segítség lehet ellensúlyozni és egyensúlyban tartani a mindennapok hektikusságát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!