A rágógumi története

2021. 05. 14.
Szerző: Varga Julis
Forrás: Kultúrpart
|
Elképesztő alapanyagokból és különös receptek alapján készítettük a rágót az elmúlt 6000 évben.

5700 évvel ezelőtt élt a Balti-tenger egyik szigetén egy lány, aki feltehetően sötét bőrű és kék szemű volt, ahogy az ősi Európa vadászó-gyűjtögető lakóinak nagyja. A tudósok által Lolának elnevezett nő laktózintoleráns volt, egyik étkezése kacsahúsból és dióbélből állt, illetve elképzelhető, hogy fogínybetegségben szenvedett.

Nagyjából ennyit tudunk Loláról, ami így többezer év távlatából rendkívül soknak tűnhet – főleg úgy, hogy Lola maradványaira a kutatók még nem bukkantak rá, ha egyáltalán megvannak még. Hogy mégis miből tudtak meg ennyi mindent róla? A válasz rettentően izgalmas: az egyik legidősebb rágógumi-maradványból, ami tartalmazza Lola nyálát. Ez volt az első olyan kísérlet, amely során egy komplett emberi genomot azonosítottak be a kutatók egy nem emberi anyagból. Ez a tudományos eredmény természetesen hatalmas jelentőségű, de szintúgy érdekes maga a kutatás alapanyaga is: a rágó.

A rágógumi és a rágózás ugyanis hosszú évezredek óta az emberi kultúra része, ami sok tárgyi bizonyíték támaszt alá világszerte. Az első rágók ugyan nem sokban hasonlítottak a ma ismert rágógumikhoz, céljuk és rendeltetésük nagyjából ugyanaz volt, és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül nagyjából egyidőben jelentek meg. Elődeink ugyanis előszeretettel rágcsáltak el olyan növényeket, amelyeket nem tápanyagtartalmukért, hanem a rágásért magáért, illetve pozitív hatásaik miatt őrölgettek hosszasan a fogaikkal.

A legrégebb megtalált rágógumi egy nagyjából 6000 éves, nyírfakéreg-kátrányból készült darab, amelyet a finnországi Kierikkiben találtak. A lelet nagyjából megegyezik Lola rágójával, hiszen a nyírfakéreg-kátrány a kor egyik elterjedt alapanyagának számított. Nem csak rágásra használták, hanem dolgok összeillesztésére is – példának okáért ezzel rögzítették a kőpengéket a fa nyélhez. Rugalmas és ragadós állaga mellett fertőtlenítő és egyéb pozitív élettani hatásokkal is bír, ahogy a maják és az aztékok által rágott és használt cliche, ami szintén természetes fagyanta. Az észak-amerikai indiánok a lucfenyő gyantáját hasznosították erre a célra, míg az ókori görögök által kedvelt masztix a mediterrán területen ősidők óta tenyésztett Pistacia lentiscus gyantája. Ez utóbbit kifejezetten a száj higiéniájának megőrzése miatt rágták – napjainkban pedig balzsamos mézgaként is ismerik, és a török, illetve a muszlim konyhák egyik közkedvelt sűrítőanyaga.Lola rágója – forrás: Theis Jensen/University of CopenhagenFagyanták mellett az ember már nagyon régóta rág leveleket, gyökereket és egyéb, a közvetlen környezetében megtalálható anyagokat: az eszkimók bálnazsírt, az ókori kínaiak ginseng gyökeret, az afrikai kontinensen pedig kóladiót – ám az igazi rágógumit, vagyis azt a verziót, ahogy a mai formában ismerjük, természetesen az Egyesült Államok adta a világnak.

John Bacon Curtist joggal nevezhetjük a modern rágógumi atyjának, mert ő volt az, aki először kereskedelmi forgalomba hozta és nagy volumenben gyártotta az őslakosok „receptjén” alapuló, lucfenyő gyantájából készült rágóját, és mindezt 1848-ban kezdte New Englandben. Curtis keményen megdolgozott a sikerért: míg apja a gyártást felügyelte, ő mozgó árusként járta a környékbeli városokat, hogy portékáját eladja – és a kemény munka végül meghozta a gyümölcsét. A remek üzletember okosan forgatta a rágóból befolyt pénzt, így élete végén nem csak az élelmiszeriparban, hanem a mederkotrásokban, hajózásban, az ezüst- és szénbányászatban, illetve a földművelésben is érdekelt volt.

Itt érdemes megállnunk egy percre, ha már megemlítettük az élelmiszeripart: a modern rágógumi ugyanis hivatalosan élelmiszernek minősül, azon belül is édességnek, holott – és ezt a későbbiekben látni fogjuk, tulajdonképpen ezekhez  vajmi kevés köze van. Ez rendszeresen vet fel ilyen és olyan vitákat a szabályzással, szállítással, tárolással és minősítéssel kapcsolatban, de nagy változás eddig ebben nem történt.

A lucfenyőgyantát, mint rágógumi-alapanyagot lassan, de biztosan szorította ki a következő évtizedekben sok egyéb anyag.  Az 1850-es években már a paraffinolajjal is elkezdtek kísérletezni a készítők – amely egyébként a kőolajfinomítás egyik mellékterméke -, ezt kezdetben porcukorral édesítették, hogy az amúgy nem túl kellemes ízű rágó élvezhető legyen. A paraffint lényegesen nagyobb mennyiségben tudták előállítani és megvásárolni, szemben a fenyőgyantával, így a rágók gyártása is egyszerűsödött.

A napjaink rágójára leginkább hasonlító rágógumi az 1860-as évek környékén született, és alapanyagként a dél-amerikai indiánok által már jól ismert chicle-hez nyúltak. A történetben vannak homályos foltok, de a lényeg az, hogy a volt mexikói elnök, Antonio Lopez de Santa Anna generális eljutott New Yorkba, és történetesen volt nála chicle, ami végül egy Thomas Adams Sr. nevű feltalálónál kötött ki. Adams fiával együtt kezdett kísérletekbe a chicle ipari felhasználását tesztelendően – elsősorban a kaucsukgumi helyettesítését szerették volna vele megoldani. A növény erre nem vált be, ám arra, hogy felfőzzék, feltekerjék és ki darabkákban rágóként árulják, tökéletesen megfelelt. 1880-as évek végére az Adams család napi 5 tonna rágógumit állított elő, amit nyilván értékesített is. (Kis érdekesség: megfelelő tárolás mellett a rágógumik általában olyan sokáig megőrzik a minőségüket, köszönhetően az alapanyagoknak, hogy sok helyen nem is kötelező lejárati dátumot írni rájuk.)

A történetnek ezen a pontján lép be egy olyan szereplő, akinek a nevét a mai napig ismerjük, sőt, gyakran emlegetjük is: ő pedig nem már, mint William Mills Wrigley Jr., aki 1891-ben alapította meg picike cégét, amelynek célja az volt, hogy minél több szappant adjon el. A szappan mellé sütőport adott ajándékba, ami hamar nagyobb siker lett, mint a szappan. Wrigley így átállt a sütőporra, ami mellé viszont rágógumit adott grátisz – és igen, a rágógumi hamar kelendőbb lett, mint a sütőpor. A remek üzleti és kezdeményezőkészséggel megáldott Wrigley egy percig sem habozott, és rágógumi-bizniszbe kezdett. 1932-ben bekövetkezett halálakor ő volt az Egyesült Államok egyik legvagyonosabb embere. Életét és munkásságát természetesen számos érdekesség tarkítja, amiket bajos lenne most felsorolni, de egyet nem hagyhatok ki: Wrigley 1925-ben lett a Chicago Cubs baseball-csapat egyetlen tulajdonosa, amit a családi céggel együtt fia, Philip Knight Wrigley örökölt. Mivel a baseball szeretete családi passziónak számított, ő is letette a névjegyét a sporttörténelemben, amikor a második világháború során megalapította a All-American Girls Professional Baseball League-t. A történetet az 1992-es Micsoda csapat! című film dolgozza fel, amelyben a cukorkagyáros alakját P.K. Wrigley-ről mintázták.

Az 1920-as években egy átlagos amerikai évente 105 rágót rágott el, vagyis egyre nagyobb igény lett a rágógumikra – a nagyobb igény pedig értelemszerűen hozta magával az egyre olcsóbb gyártási költségre való törekvést, az egyre precízebben automatizált gyártást, az egyre növekvő gyártócégeket és az egyre telítettebb piacot. Minél több rágógumi jelent meg, a vásárlók annál több szempont alapján tettek különbséget a rágógumik között, és egyre többfél igénynek és minőségi szempontnak kellett egy-egy terméknek megfelelnie.

De mi az a gumialap, amitől rágható lesz, mitől hűti az ember száját, és milyen nagy problémát jelentenek a használt rágók a világ nagyvárosainak? A rágó kultúrtörténete itt folytatódik.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júniusi akció

Air7 a tüdő vitaminja tabletta dohányosok részére

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactofeel hüvelygél

7×5 ml

2 849 Ft

81,4 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Femibion 0 Babatervezés tabletta

28 db

3 899 Ft

139,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 799 Ft

46,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 899 Ft

81,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 699 Ft

5,7 Ft/ml
Kozmetikum

Bio-Oil natúr bőrápoló olaj

60 ml

3 349 Ft

55,8 Ft/ml
Kozmetikum

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® 0,15% cink-hialuronát tartalmú oldatos szemcsepp

2×10 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Skinny Sleep étrend-kiegészítő kapszula

30 db

3 549 Ft

118,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

NATURLAND Szúnyog és kullancsriasztó spray

100 ml

1 749 Ft

17,5 Ft/ml
Speciális készítmények

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algopyrin 500 mg tabletta

30 db

2 999 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

1 499 Ft

749,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Loceryl® 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 899 Ft

1959,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Vitango 200 mg filmtabletta

30 db

3 599 Ft

120 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Ízmentes műfogsorrögzítő krém

40 g

1 349 Ft

33,7 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 449 Ft

58 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cralex® 125 mg tabletta

60 db

1 849 Ft

30,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el