Térkép készült a Föld körüli hulladékról

Forrás: ng.hu
Az egykori űreszközök maradványai egyre nagyobb számban halmozódnak fel bolygónk körül.

Moriba Jah, a Texasi Egyetem mérnöke és kollégái egy olyan platformot hoztak létre, amely az űrben keringő törmelékek mozgását mutatja be. Az AstriaGraph közel valós időben szemlélteti, miként kering bolygónk körül a sok űrszemét.

Fotó: NASA

Miután egy űreszköz missziója véget ér, jó esetben belátható időn belül visszahullik a Föld légkörébe, ahol megsemmisül. Előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy darab sokkal tovább a világűrben marad. Jelenleg több ezer törmelék található bolygónk körül, amelyek potenciálisan veszélyt jelentenek a még funkcionáló űreszközökre, például az időjárási műholdakra. Amikor egy-egy űrszemét ütközik vagy egyéb módon megsemmisül, rengeteg kisebb törmelékkel borítja be a Föld környezetét, így növelve a további ütközések kockázatát.

A szakemberek az AstriaGraph segítségével 26 ezer objektum mozgását követik, a legkisebb darab akkora, mint egy okostelefon, a legnagyobb pedig a Nemzetközi Űrállomás. Jah szerint nagyjából 3500 működő műhold van ezen objektumok között, a nagy részük így használaton kívüli hulladék.

A szakértők bíznak benne, hogy térképük segítheti az objektumok viselkedésének megértését. Mivel az 1950-es évek óta az űrszemét száma, illetve az általuk okozott veszély egyre nő, elengedhetetlen mozgásuk alaposabb felmérése.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!