Ne szégyellje, ha nem szeret futni

Forrás: ogk.hu
Országszerte számtalan futóversenyen, évről-évre egyre több amatőr sportoló teljesíti a különböző távokat. Mindenki kocog, fut, versenyeken indul, futós képeket oszt meg magáról, számolja a kilométereket, méri a részidejét, a pulzusát és a különböző futócipők hihetetlen tulajdonságairól beszél. Mit rontott el az, aki nem szeret futni?

Természetesen semmit, ugyanis nem mindenki szeret futni. Ennek számtalan oka lehet: a monotonitás, az azonnali sikerélmény hiánya, a rossz levegővétel vagy a jó futótechnika ismeretének hiánya. De ha úgy érzi, hogy még van esélye, hogy a futók népes táborát bővítse, ne adja fel!

Néhány tipp elszánt újrakezdőknek:

 - keressen olyan futóhelyszínt, amit könnyen meg tud közelíteni

 - keressen futó, kocogó közösséget vagy olyan barátot, aki szintén kezdő kocogó, hiszen együtt könnyebb!

 - alakítson ki olyan időpontot, amit rendszeresen kocogással tud tölteni

 - kezdjen fokozatosan, akár gyaloglással

 - kérjen tippeket olyan ismerőstől, aki rendszeresen fut

 - kérje edző segítségét: a helyes technika elsajátításában és az edzésterv kialakításában is tud segíteni

 - váltogassa a távokat, két futóedzés közé más típusú edzést is iktasson be

 - rengeteg tippet és motivációs anyagot talál az interneten ismert futóktól

 - ne akarjon pár hónap múlva félmaratont futni, rövidebb távokon is szépen lehet fejlődni

Mit tegyünk, ha rájövünk, hogy a futás mégsem a mi sportunk?

Persze olyan is van, hogy nem működik a dolog. Akkor se adjuk fel, mozogjunk, találjuk meg azt a mozgásformát, amiben örömünket leljük. Van sportélet a futáson túl. Természetesen könnyebb helyzetben van az a felnőtt, aki gyermekkorában sportolt és a kedvenc sportját idősebb korában is folytatni tudja.

Aki tanácstalan, próbáljon ki többféle lehetőséget! Ha szeretne egyedül mozogni, megoldás lehet a gyaloglás vagy túrázás, úszás vagy kerékpározás. Ha inkább közösségben szeretne sportolni, keressen csoportos órákat, csapat sportokat. Meghatározó az edzés helyszíne: sokan ragaszkodnak a kültéri edzésekhez, másokat nem zavar a zárt tér. Sokan szeretik a meditációt, lecsendesedést jelentő sportokat, mások a nagyon aktív stresszoldás hívei, nekik való pl. a squash, az önvédelmi- és az extrém sportok.

Sportoljunk rendszeresen!

A lényeg a rendszeresség, legyen a mindennapjaink része a mozgás. Váltogassuk a sportokat, ha ez segíti a motivációnkat, tűzzünk ki rövid távú célokat és lépésről lépésre haladjunk. Figyeljünk arra, hogy kardio és erősítő mozgásformákat is iktassunk be edzéstervünkbe.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!