Miért okoznak halláskárosodást a fülhallgatók?

Forrás: Budai Egészségközpont
A fej- és fülhallgatók nem megfelelő használata hosszú távon gondokat, halláskárosodást is okozhat. Mire kell vigyáznunk, hogy ezeket elkerüljük?

A WHO már néhány éve felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben nőtt a fiatalkori hallásproblémák esetszáma. A szakemberek a jelenség hátterében a fül- és fejhallgatók elterjedtségét, a túl nagy hangerővel történő zenehallgatás belső fület, hallóidegeket károsító hatását sejtik.

Mi számít túl hangosnak?

Általában a 90 decibelt meghaladó hangokat (pl. egyes háztartási gépek, traktor, különféle motorok hangja) kellemetlennek érezzük, a 120 decibeles hangerő pedig már a fájdalomküszöböt is átlépi. A fülhallgató használatakor a hang közvetlenül jut a fülbe, így még inkább fennáll a halláskárosodás lehetősége. Fül- vagy fejhallgató használatakor tehát nemcsak a hangerőre, de a túl erős hanghatás elszenvedésének időtartamára is ügyelni kell. Szakorvosok azt ajánlják, hogy a „fülesbe” jutó hangerő ne legyen több 90 decibelnél, és ilyen hangos zenét ne hallgassunk folyamatosan 15 percnél hosszabb ideig.

Mi történik a fülben a halláskárosodás során?

A külső hallójáraton, a fülkagylón keresztül a hang eljut a dobhártyáig, megrezegteti azt, majd a középfülben lévő kalapács, üllő és kengyel továbbítja a rezgést a belső fülbe, ahol a csiga receptor sejtjei (szőrsejtjei) elektromos jelekké alakítják.

A túl nagy hangerővel a fülbe jutó hang zajártalmat okozhat, károsíthatja azoknak az idegsejteknek a mielinhüvelyét, amelyeknek a feladata az elektromos jeleket a belső fülből az agyba vezetni. Ha az idegsejtek megsérülnek, akkor ezek a jelek nem jutnak el az agyba, tehát egyre szűkebb tartományban leszünk csak képesek érzékelni a hangokat. Először többnyire a magasabb hangok vesznek el: elmosódnak egyes szótagok, hangok. A mélyebb hangok észlelésének képessége tovább marad meg. Mind az egyszeri extrém hanghatás (pl. egy robbanás hangja), mind a folyamatosan túl nagy hangerő okozhat a belső fülben, a csigához kapcsolódó idegsejtekben károsodást.

Nemcsak a hallás károsodhat, egyéb gondokat is okozhat a füles

A fülhallgatók felületén megtapadnak a legkülönbözőbb kórokozók, így azok - sokáig fertőtlenítés nélkül használva vagy valakinek kölcsönadva - fertőzést közvetíthetnek, fülgyulladást okozhatnak.

Hasonló bajt okozhat az is, hogy a hallójáratban szorosan illeszkedő fülhallgató elzárja a levegő útját, megakadályozza azok szellőzését, tisztulását, fokozza a fülzsírtermelést. A felszaporodó, felgyűlő, pangó fülzsír szintén kiválthat hallójáratgyulladást.

Figyelni kell arra is, hogy milyen anyagból készül a fülhallgató bőrrel érintkező része, nehogy irritációt, allergiát okozzon az arra érzékenyeknek.

A fej- és fülhallgatók, különösen a vezeték nélküli kapcsolattal működők elektromágneses hullámokat bocsátanak ki. Ma is tart a vita arról, hogy tartós használat esetén ennek lehet-e káros hatása az agyra, de az óvatosság addig sem árthat, míg eldől ez a kérdés.

Milyen a jó fülhallgató?

A fülhallgató kiválasztásakor azt kell szem előtt tartani, hogy milyen körülmények között, milyen tevékenység közben és mit hallgatunk majd. Más-más kialakítású fülhallgatóra van szükségünk, ha például közlekedés vagy sportolás közbeni zenehallgatásra szánjuk, vagy ha többnyire pihenés közben hangoskönyvet, rádiót, komolyzenét hallgatunk vele. Választhatunk a hallójáratba illeszthető, a hallójárat bejáratához illeszkedő fülhallgatók vagy a fülre illeszkedő, illetve a fület teljesen befedő fejhallgatók közül.

Elvárás lehet a fül- és fejhallgató iránt, hogy szorosan illeszkedjen a hallójáratba vagy a fülre, zárja ki a környezet zaját (léteznek aktív zajcsökkentéssel működő fülhallgatók is), kisméretű, könnyű, kényelmes legyen.

A legjobb hangminőséget a fület teljesen befedő, zárt fejhallgatók nyújtják, mert csökkentik a külső zajt és (a füldugós eszközökkel szemben) a hang nem közvetlenül a dobhártyát rezegteti meg. Zajos vagy kültéri környezetben, illetve olyan helyszíneken ajánlott a használatuk, például munkahelyen vagy tömegközlekedési eszközön, ahol fontos az is, hogy ne szűrődjön ki a hang a környezetbe.

Hogyan kerülhető el a fülhallgatók okozta halláskárosodás?

1. A füldugós, közvetlenül a dobhártya mellett elhelyezkedő eszközök helyett ajánlatosabb inkább a fülre kívülről illeszkedő fejhallgatót használni.

2. Ne cserélgessük családon vagy baráti körön belül se a dugós fülhallgatókat!

3. Időnként fertőtlenítsük és/vagy cseréljük a fülhallgató borítását!

4. Ha mód van rá, inkább hangfalakat használjunk, mint fülhallgatót!

5. Hallásunk védelmében tartsuk be a 60+60 szabályt: a hangerő ne haladja meg a maximális hangerő hatvan százalékát, és naponta 60 percnél hosszabb ideig ne hallgassunk nagy hangerőn zenét!

6. Ajánlatos negyedóránként megszakítani a fülhallgató folyamatos használatát!

7. Autózás, közlekedés közben óvatosabban bánjunk a hangerővel! Nemcsak azért, mert a külső hangok kizárása balesetet okozhat, hanem azért is, mert ilyenkor, éppen e külső zajok miatt a kelleténél hangosabban hallgatjuk a zenét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!