A fejfájás különböző típusai

2021. 04. 17.
Forrás: Semmelweis Egyetem
|
A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz a háziorvosoknál és a neurológiai szakrendeléseken is, minden második embert érint az élete során. Gyakran társulnak hozzá pszichés panaszok, elsősorban például depresszió; ez is mutatja, hogy komplex problémáról van szó.

A Szenior Akadémia 2021-es tavaszi online szemeszterének hatodik alkalmán dr. Bereczki Dániel, a Neurológiai Klinika igazgatója tartott előadást a fejfájások típusairól, gyakoriságáról, a háttérben előforduló lehetséges okokról és a terápiás megoldásokról.

Megkülönböztetünk elsődleges fejfájást, amikor maga a fejfájás a betegség (pl. tenziós fejfájás, migrén), valamint a másodlagos fejfájást, amikor a panasz valamilyen más betegség tüneteként jelenik meg (pl. magas vérnyomás, szemészeti betegségek, vashiányos vérszegénység, egyes gyulladásos betegségek, agyvelő-gyulladás, agydaganatok). Amikor valaki orvoshoz fordul, az első feladat annak az eldöntése, hogy e két nagy csoport melyikébe sorolható – a fejfájósok 90 százalékának elsődleges fejfájása van – emelte ki az előadó. Ez utóbbi esetben a következő döntési pont az, hogy csak magát a fennálló fájdalmat szükséges kezelni, vagy a panasz olyan gyakran jelentkezik, hogy megelőző kezelés, ún. intervallumterápia kell a fejfájós időszakok között.

Az elsődleges típusú fejfájások közül a tenziós fejfájás a leggyakoribb, ritkább, de mégis jobban ismert a migrén, és ide tartozik még a viszonylag ritka cluster fejfájás.

A tenziós típusú fejfájás tompa, nyomó, feszítő típusú kétoldali fájdalom, amit nem fokoz a fizikai aktivitás, néhány perctől napokig tarthat, kimerültség, stresszhelyzet erősíti, de általában a munkaképességet nem befolyásolja. Gyakoriságtól függően lehet epizodikus vagy krónikus.

A migrén erős, lüktető, görcsös fájdalmat jelent, amit a fizikai megerőltetés fokoz, a munkaképességet gátolja, az erős fény-, hang-, szagingerek zavarják a beteget, hányinger, hányás is előfordul. Felnőtteknél legalább 4, gyerekeknél legalább 2 óráig tart, de akár napokig előhúzódhat. Szó esett az ún. aura tünetekről is, ami minden ötödik migrénesnél megelőzi a rohamot. Ezek olyan neurológiai tünetek, mint a látótérkiesés, szikrák, cikk-cakk vonalak megjelenése; ezek fél órával a migrén előtt jelentkeznek.

Mindkét típusú fejfájás kétszer, háromszor gyakoribb nők esetében, az orvoshoz fordulókat vizsgálva pedig még magasabb ez az arány, négy-ötszörös. A férfiak nem szívesen keresik fel a rendelést ezzel a problémával – osztotta meg tapasztalatait dr. Bereczki Dániel.

A cluster fejfájás a fentiekkel ellentétben férfiaknál gyakoribb, általában harminc év körüli dohányzóknál fordul elő. Tipikusan ciklikusan, úgynevezett clusterekben jelentkezik a fájdalom, amely egyoldali, szem mögött jelentkező nagyon erős, és gyakran éjszaka lép fel, 15-30 perctől másfél óráig tarthat.

A krónikus fejfájásban szenvedők gyakran a kelleténél több fájdalomcsillapítót szednek, és ebben az esetben jelentkezhet a gyógyszerek okozta fejfájás. Erről akkor beszélünk, ha a beteg napi szinten szed fájdalomcsillapítót, aminek bevételét követően fél-egy órával csökken vagy megszűnik a fejfájása, majd a gyógyszer hatásának múltával újra jelentkezik, és gyakran egész napig tart, csak az intenzitása változik. Enyhe, kétoldali, homlok- és halántéktáji fájdalom jellemző ebben az esetben, ami a gyógyszer elhagyásával erősödik.

Dr. Bereczki Dániel kiemelte: fontos kérdés, hogy mikor szükséges képalkotó vizsgálattal (CT, MRI) tisztázni azt, hogy van-e koponyán belül olyan elváltozás, ami a fejfájás okozója lehet. Általánosságban ismert, típusos, ismétlődő migrénes rohamok esetén feleslegesnek tartják a képalkotó vizsgálatot, ugyanakkor ha valakinél először fordul elő ilyen erős migrénes fájdalom, akkor szükséges lehet – mutatott rá, ismertetve a hazai és amerikai ajánlásokat is.

Képalkotó vizsgálat javasolt az amerikai irányelvek szerint, ha:

 - góctünetek figyelhetők meg (pl. látótérkiesés, egyik oldali végtagok gyengébbek),

 - a fejfájás egyre erősödő, ún. progresszív fejfájás,

 - korábban nem volt fejfájós,

 - a fejfájás „ütésszerűen” kezdődött, vagyis az elején a legsúlyosabb,

 - az erőlködés fokozza a fájdalmat,

 - egyéb más betegségre utaló tünetek vannak,

 - epilepszia kíséretében jelentkezik.

Hasonlóan fogalmaznak az európai irányelvek, valamint a Magyar Fejfájás Társaság is – utóbbi ajánlása kiemeli azt is, hogy ha változás áll be egy fejfájásban, annak gyakoriságában, jellegében, akkor szintén szükséges lehet képalkotó diagnosztikára. Újonnan jelentkező, napokig tartó fejfájásnál pedig akkor is érdemes képalkotó vizsgálatot végezni, ha fiatal, egészségesnek tűnő betegről van szó.

Dr. Bereczki Dániel végigtekintett a fejfájás kezelésének történetén is, ami több ezer évre nyúlik vissza; már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak ezzel kapcsolatos papiruszok. A migrén hazai kezelésének fejlődését ismertetve kitért egyebek mellett az elmúlt néhány év gyógyszerfejlesztésének egyik célpontjára, a CGRP fehérje ellentételezésére. Szólt arról, hogy a nem túl erős migrénes rohamot akár fél-egy órás alvás is megszüntetheti, a rohamok megelőzésében pedig segít a rendszeres életmód és sportolás, rendszeres alvás, a kiváltó faktorok (pl. vörösbor, sajt, ha ez a tapasztalat) kerülése. A kezelés hatásosságát nehéz objektíven megítélni krónikus fejfájás esetén, ezért javasolt fejfájás-naplót vezetni.

Külön kitért az 50 éven felül kezdődő fejfájásokra, amelyek között kevesebb az elsődleges fejfájás, gyakoribb a tüneti, így külön körültekintést igényelnek, gyakrabban indokolt képalkotó vizsgálat. Ezeknek a fejfájásoknak a hátterében állhat idősebb korban:

– trauma

– agyi érbetegség

– tumor

– zöld hályog

– halántékartéria-gyulladás

– korábban nem ismert magas vérnyomás

– alvási apnoé

 – nyaki degeneratív gerincbetegség

 – túlzott gyógyszerhasználat

 Az 50 év feletti elsődleges, vagyis nem tüneti fejfájások közé tartozik az alvási fejfájás, ami alvás közben jelentkezik és felébreszti a beteget.

Dr. Bereczki Dániel 2007 óta vezeti az egyetem Neurológiai Klinikáját, ezt megelőzően a Debreceni Egyetemen dolgozott, és általános orvosi diplomáját is ott szerezte 1984-ben. 1988-ban neurológiából, 1994-ben pszichiátriából tett szakvizsgát, PhD tudományos fokozatát 1994-ben, MTA doktori fokozatát 2001-ben szerezte meg. Számos külföldi szakmai tapasztalatot szerzett vendégkutatóként és vendégprofesszorként a világ több országában, többek között az USA-ban, Japánban, Hollandiában. Fő kutatási területei közé tartoznak az agyi érbetegségek, az agyi vérkeringés zavarai, valamint a fejfájás. Számos tudományos társaságban szerepet vállal, így a Magyar Stroke Társaság alapító tagja, korábbi elnöke, jelenlegi elnökségi tagja. 

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el