Felmérik a fülesbaglyok számát a lakott területeken

Forrás: MTI
A Magyar Madártani Intézet (MME) lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-felmérést indít 2021. júniusig - közölte a szervezet.

A közlemény szerint az MME ismét a lakosság segítségét kéri, ezúttal lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-állomány felméréséhez. Mint írják, a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, amelyhez a madarakat nem is kell látni.

Az esti szürkület óráitól alkalmanként kell hallgatózni néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva és ezt hetente egy-két alkalommal meg kell ismételni. Ilyenkor a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe nászrepülő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni.

Májusban és júniusban (nagyon korai költéskezdet esetén, akár már áprilisban) pedig egy harmadik hang is csatlakozik a repertoárhoz: a fészket elhagyó fiókák jellegzetes eleségkérő sipítozása.
Ha valaki észlelte a hangok valamelyikét, egy elektronikus űrlapnak a gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához ezen az oldalon.

A felméréssel kapcsolatos további részletek az MME oldalán érhetők el.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!