Mi vár a világ emlőseire?

Forrás: ng.hu
Számos emlősfaj esetében nincs elegendő adat arra vonatkozóan, hogy miként reagálnak az éghajlati átalakulásra.

Egy friss tanulmányban a kutatók azt írják: rendkívül hiányos a tudásunk arról, hogy az emlőspopulációkat miként befolyásolja a klímaváltozás – számol be a Phys.org. Jelenleg az emlősfajok mintegy 25 százalékát fenyegeti a kihalás, a veszélyt pedig a globális felmelegedés különösen fokozza. Az éghajlati átalakulás mostani és jövőbeli hatásai azonban rendkívül komplexek, és emiatt nehéz is vizsgálni őket.

Az új publikációt 15 intézmény szakemberei készítették el. A csapat olyan korábbi kutatásokat vizsgált felül, amelyek 5 728 szárazföldi emlősre vonatkoztak, de csak 106 olyan tanulmányt azonosított, amelyben egyszerre elemezték az érintett állat túlélését és reprodukcióját. Ebből a két adatból már viszonylag pontosan lehet következtetni arra, hogy a klimatikus átalakulás hogyan hat az adott élőlényre. A 106 tanulmányban csupán 87 fajt, azaz az összes ismert szárazföldi emlősfaj 1 százalékát vizsgálták.

Dr. Maria Paniw, a Zürichi Egyetem munkatársa szerint egy-egy éghajlati változó ritkán hat azonos mértékben a szaporulatra és a túlélésre. A magasabb hőmérséklet például csökkentheti az utódok számát, a kevesebb utód viszont kisebb versenyt jelent, ami növeli a példányok túlélési esélyét. Így elképzelhető, hogy az egyedszám nem változik, noha a reprodukció visszaesik a melegedés miatt.

A friss eredmények azt is felfedték, hogy az éghajlatváltozás által leginkább sebezhető régiókban, például a hegyvidékeken különösen keveset tudunk a globális felmelegedés komplex következményeiről. Paniw szerint a hiányosságok egyik oka, hogy a hasonló vizsgálatok igen időigényesek, az adatgyűjtésből nagyon hosszú idő alatt lesz eredmény. Az új tanulmány rávilágít: rengeteg további kutatásra van szükség, hogy megértsük, mi vár az emlősökre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!