Szabadkőművesek, csodás lények és egy magyar felfedezés

Lélek 
2010. 10. 24.
Szerző: Z.Zs.
Vasárnap délutáni mesém kémiaórával kezdődik. Nem kell megijedni, a dolog túlélhető.
Tellúr másképp
Nemrégiben tudtam meg, hogy a tellúr nevű elemet egy magyar ember fedezte fel. És, hogy ennek mi köze a gyógyászathoz? A tellúrt a lepra megfékezésére használták.

Van tehát egy tellúr nevű fém, aminek felfedezését sok vita kísérte. Ez a félfémek csoportjába tartozó kémiai elem (Emlékszik még a Mengyelejev féle periódusos rendszerre, ami minden kémia terem falán ott lógott?) Szóval ez az elem abban az oszlopban helyezkedik el, ahol az oxigén. Évente tellúrból mindössze 100 tonnát bányásznak.

Jelenleg napelem gyártásban hasznosítják, illetve a gumigyártásban. Ami miatt büszkék lehetünk a tellúrra az az, hogy a 90 természetes elem közül az egyetlen melyet Magyarországon fedeztek fel. Ezért 1735-ben létrehoztak egy bányaiskolát Selmecbányán, amelynek közelében számos fém és bánya volt.


Az iskola 1763-ra főiskolává fejlődött, mely egyedülálló módon gyakorlati képzést is adott a diákoknak. A világon először itt volt laboratóriumi képzés, sőt több intézmény mintaiskolájaként szolgált a Selmecbányai Akadémia. Itt tanult hősünk Müller Ferenc József, aki 1742-ben Alsó-ausztriában született. Az akadémia elvégzése után geológiával és földméréssel foglalkozott. Az udvar elismerte szolgálatait, nemességet kapott, és udvari tanácsos is lett.

Ebben az időben egy különös fémet keresett mindenki, amely aranyat és ezüstöt egyaránt tartalmazott. Egy paraszt aztán talált egy követ, amelyet megmutatott a terület gazdájának, aki hogy-hogy nem szintén bányászattal foglalkozott. A fémről hosszú vita támadt, valaki szerint antimont tartalmazott, Müller szerint viszont bizmutot. Később helyesbítette magát és a fémet egyszerűen elnevezte „metallum problematicum"-nak. Müller nem volt rest az ércet Uppsalába küldte egy tudósnak, aki megerősítette egy új elemet találtak, de a további kutatásoknak a tudós halál véget vetett.

Tíz évig senki nem foglalkozott a problematikus elemmel, de aztán Klaproth berlini professzor vizsgálni kezdte az anyagot, és a berlini tudományos akadémián előadást is tartott róla. Majd az elemet elnevezte Tellúrnak. Ha két felfedező nem lenne elég, felbukkant valaki aki szintén magának vallotta a felfedezést. E pedig nem volt más mint Kitaibel Pál, a pesti egyetem kémia és botanika profja. Ő még 1794-ben akadt az ércre a Börzsönyben. Ezt azonban akkor nem publikálta, csak egy levélben tett róla említést. Érdekes, hogy bár Kitaibel több mint 150 ásványvizet analizált, új módszereket dolgozott ki, semmit nem tett közzé, csak halála után szembesült a világ munkásságának úttörő szerepével.

Kitaibel meghallotta Klaproth publikációját, és rettenetesen megsértődött, mert azt hitte, őt kihagyták a felfedezésből. Ezután hosszú vita indult a tudósok közt, kié is az érdem. Felfedezés ide vagy oda, egy darabig az egész világ Selmecbányáról kapta a tellúrt.

A történetnek itt még nincs vége, az érc megihlette Mozartot is. Mozart még zongoratanár időszakában a Selmecbányai Akadémia megalapítójának lányát tanította. Szabadkőművesként barátságba került Born Ignáccal-akinek földjén a tellúrt megtalálták- akinek több darabját is ajánlotta. 1791-ben bemutatták a Varázsfuvolát. És, hogy hogy kapcsolódik a Varázsfuvola a tellúrhoz? Hát úgy, hogy Mozart barátairól mintázta a szereplőket. Az Éj királynője maga a Földanya ( Tellus-ebből származik a tellúr), Sarastro Born Ignác volt, Tamino talán Müller Ferencet testesítette meg, Monostatos a cselszövő Klaprothról lett mintázva, és személyes kedvencem Papageno pedig Mozart alaját öltötte magára.

Forrás: Longa Péterné: A HÁROMSZOR FELFEDEZETT TELLÚR AVAGY GEOLÓGUSOK A VARÁZSFUVOLÁBAN


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!