Ősrobbanás lehetett az Antarktiszon

2021. 04. 06.
Forrás: ng.hu
Az esemény kifejezetten pusztító lehetett, de krátert nem alakított ki.

Dr. Matthias van Ginneken, a Kenti Egyetem fizikusa csapatával egy 430 ezer éves becsapódás nyomait azonosította az Antarktiszon – számol be a Phys.org. A kutatók a kontinens keleti részén fekvő Sør Rondane-hegység Walnumfjellet nevű csúcsánál mutattak ki földön kívüli részecskéket. Az új tanulmányban a szerzők azt írják, az anyag egy legalább 100 méter átmérőjű objektumtól származhat, amely nagy sebességgel lépett be a légkörbe.

A szakértők szerint az égitest nem alakított ki becsapódási krátert, de több kárt okozott, mintha magasabban semmisült volna meg. Ahogy az objektum a légkörben száguldott, felrobbant, forró anyagot lövellve a felszínre. Az esemény pusztítóbb lehetett, mint az 1908-as tunguszkai esemény, illetve a 2013-as cseljabinszki meteorrobbanás.

A csapat a törmelék kondritikus összetétele, elemei és magas nikkelkoncentrációja alapján állapította meg, hogy a részecskék idegen eredetűek. Az egyedi oxigénizotópok arról árulkodnak, hogy az anyag interakcióba lépett az Antarktisz jegével az esemény során kialakuló forró felhőben.

A friss eredmények tükrében érdemes lehet átgondolni a közepes aszteroidákhoz kapcsolódó veszélyeket. Egy hasonló esemény manapság komoly károkat okozhatna, főleg, ha sűrűn lakott terület felett következne be. Van Ginneken szerint fontos lenne, hogy hasonló módszerekkel azonosítsák az ugyanilyen meteorrobbanásokat a térségben. Mivel az antarktiszi jégtakaró a bolygó 9 százalékát fedi le, a régióban érdemes lehet keresni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!