A legjobb természetes gyógyír

Talán néha könnyet csal a szemünkbe, mégis rendkívül hasznos zöldségünk a hagyma. Ősrégi konyhai fűszer – a kínai kertekben már 5000 évvel ezelőtt is termesztették –, amivel nemcsak ételeinket tehetjük ízletesebbé, de az egészségünkre is jó hatással van. A vöröshagyma a magyar konyha egyik fő alapanyaga, amely nélkül szinte elképzelhetetlenek a hazai ízek.

Évezredek óta ismert gyógyhatását már híres ókori orvosok feljegyzései is dicsérik: Paracelsus szerint a hagyma olyan értékes, mint egy egész gyógyszertár. Feljegyezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, a tyúkszem és a hajhullás gyógyításában, de torokgyulladásra, ízületi fájdalmakra és álmatlanságra, valamint a bélflóra zavaraival és emésztési problémákkal szemben is érdemes használni.

Nagy mennyiségben tartalmaz többek között C-, valamint B6- és B9-vitamint, amelyek az idegrendszer normál működéséhez szükségesek, illetve káliumot is, ami a vízháztartást, az izmok összehúzódását és a veseműködést szabályozza. Rendszeres fogyasztásával minimalizálható a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata, mivel a zöldségben lévő antioxidánsok gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatásúak.

A lila- és vöröshagymában található 25 különböző, flavonoid típusú antioxidáns további jótékony hatása, hogy megakadályozhatja a sejtkárosodást, és olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehet, mint a rák vagy a cukorbetegség, hiszen jelentősen csökkenti a vércukorszintet.

A hagyma prebiotikumokban is bővelkedik – ezek a jótékony baktériumok segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, így hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!