Évezredek óta ismert gyógyhatását már híres ókori orvosok feljegyzései is dicsérik: Paracelsus szerint a hagyma olyan értékes, mint egy egész gyógyszertár. Feljegyezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, a tyúkszem és a hajhullás gyógyításában, de torokgyulladásra, ízületi fájdalmakra és álmatlanságra, valamint a bélflóra zavaraival és emésztési problémákkal szemben is érdemes használni.
Nagy mennyiségben tartalmaz többek között C-, valamint B6- és B9-vitamint, amelyek az idegrendszer normál működéséhez szükségesek, illetve káliumot is, ami a vízháztartást, az izmok összehúzódását és a veseműködést szabályozza. Rendszeres fogyasztásával minimalizálható a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata, mivel a zöldségben lévő antioxidánsok gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatásúak.
A lila- és vöröshagymában található 25 különböző, flavonoid típusú antioxidáns további jótékony hatása, hogy megakadályozhatja a sejtkárosodást, és olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehet, mint a rák vagy a cukorbetegség, hiszen jelentősen csökkenti a vércukorszintet.
A hagyma prebiotikumokban is bővelkedik – ezek a jótékony baktériumok segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, így hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez.