Poszt-Covid ambulancia nyílt Debrecenben

Forrás: Debreceni Egyetem
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek utógondozására az országban egyedülálló új ellátási formát, poszt-Covid szakambulancia-hálózatot indít a Debreceni Egyetem klinikai központja. A hálózat orvosai a Covid19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját végzik márciustól.

A Covid19-fertőzésben szenvedő betegek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, melyek az esetek 10-20 százalékában a felgyógyulást követően, 12 héten túl is elhúzódóan fennmaradnak. Ezeket a tüneteket összefoglalóan poszt-Covid állapotnak nevezik. Különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák alakulhatnak ki. A fennmaradó vagy visszatérően erősödő tünet(ek) akadályozzák a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérést.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja az országban egyedülálló új ellátási formát, Poszt-Covid Szakambulancia Hálózatot hozott létre, mely infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok, és szakpszichológusok részvételével a Covid19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja.

A betegeknek fennálló problémájuk alapján célzottan a kijelölt szakmaspecifikus járóbeteg-vizsgálóhelyre, kifejezetten az erre a célra kidolgozott háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek be.

A Covid19-fertőzéssel kapcsolatos definíciók:

Akut Covid19: A Covid19-betegség legfeljebb 4 hétig tartó jelei és tünetei.

Folyamatos tünetes Covid19: A Covid19-betegség 4 héttől 12 hétig tartó jelei és tünetei

Poszt-Covid19-szindróma: A Covid19-fertőzés alatt vagy után fellépő jelek vagy tünetek, melyek 12 hétnél tovább tartanak, és nem magyarázhatók alternatív diagnózissal. Általában tünetegyüttesek jellemzik, melyek gyakran átfedésben lehetnek egymással, az idő múlásával ingadozhatnak és változhatnak, és a szervezet bármely rendszerére hatással lehetnek. A poszt-Covid19-szindrómára 12 hétnél előbb is gondolni kell, közben felmérve egyéb alapbetegségek lehetőségét is.

Hosszú Covid: A klinikai esetdefiníciók mellett a „hosszú Covid” kifejezést gyakran használják az akut Covid19 után folytatódó vagy kialakuló tünetek leírására. A kifejezés magában foglalja a folyamatos tünetes Covid19-betegséget (4-12 hétig), és a poszt-Covid19-szindrómát (12+ hét).

A panaszok és tünetek kanyargós útvesztői nehéz helyzetbe hozzák mind a kezelőorvost, mind az alapellátás orvosát, és sok esetben akár túlzó, vagy éppen elégtelen kivizsgálás történik. Ezeknek a betegeknek a speciális ellátása érdekében a Debreceni Egyetem Klinikai Központ „Poszt-Covid Szakmai Szervezete” Poszt-Covid Ambulanciákat (PCA) hozott létre.

Hogyan lehet beteget küldeni ezekre az ambulanciákra?

Az ambulanciák beutaló kötelesek. A beutaló egyedi, melyet a DE munkacsoportja hozott létre. A beutalás feltétele ezen beutaló maradéktalan kitöltése a háziorvos által. Az első vizsgálatra történő bejelentkezés ideje: Covid19-fertőzés lezajlása után legalább 3, de nem több, mint 6 hónap. Amennyiben a betegnek jelentős panaszai vannak a Covid19-fertőzést követően, akkor 3 hónapon belül is jelentkezhetnek a központi poszt-Covid ambulancián.

Milyen ambulanciák szerveződtek poszt-Covid ellátásra?

A poszt-Covid klinikai tüneteinek, panaszainak gyakorisága alapján kerültek kiemelt szakterületek felkérésre. Létrehoztak (ABC-sorrendben) hemosztázis, infektológiai, kardiológiai, neurológiai, pulmonológiai, pszichiátriai és reumatológiai ambulanciákat. 

Lehetséges-e tünetmentes egyének beutalása?

A fertőzést követően teljesen tünetmentes egyének esetén is lehetséges a beutalás, akinek nincs panasza 3-6 hónappal a fertőzés után, de korábban fizikailag aktív életet élt (beleértve a sportot és a rendszeres testmozgást), és ennek folytatása előtt szeretne megbizonyosodni arról, hogy nincs „szubklinikai” kardiológiai vagy tüdőgyógyászati problémája.

Rendelési idők, elérhetőségek itt érhetőek el.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!