Csökkenthető az emlőbiopsziák száma egy új eljárással

Forrás: medicalonline.hu
A bécsi MedUni Vienna kutatócsoportja egy olyan új, egyszerűen alkalmazható eljárásról számol be, mellyel akár 30 százalékkal csökkenthető a mellrákszűrés fals pozitív eseteit követő emlőbiopsziák aránya.

Az MRI erős mágneses mezővel méri a vízmolekulák eloszlását a szervezetben, így a kontrasztanyagos eljárásnál a szövet vérkeringése szolgál a képalkotás alapjául. Csakhogy tízből egy-két esetben hamis pozitív eredmény születik, mivel néha nehéz eldönteni, hogy az azonosított nodulák malignus természetűek vagy csak például valamilyen gyulladásos állapot fokozta a vérellátottságot.

A bécsi kutatók által kidolgozott eljárás a stroke kimutatásában már alkalmazott diffúzió-súlyozott képalkotás (DWI), melynek során egy látszólagos diffúziós együtthatót (ADC) mérnek. Ennek alapja, hogy a hidrogénmolekulák „gyorsabban táncolnak” az egészséges szövetekben, mint a rosszindulatú tumorokban. Az olcsó eljárásnál a most meghatározott küszöbérték használatával a pontosság növelhető, és a szükségtelen biopsziák száma csökkenthető.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!