Indul a medvehagymaszezon

Szerző: Tudatos Vásárló
Forrás: tudatosvasarlo.hu
A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénkzöld, hosszúkás, fényes leveleiről és a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük.

A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma (Allium ursinum L.) az üde gyertyán- és bükk-elegyes erdők tömegesen előforduló növénye, de nedves, árnyékos helyeken szintén elterjedhet. A Szigetköz egyes részein (pl. a mosonmagyaróvári Öregerdőben) sűrű állományt képez. A felszín alatt csomókban álló hagymái révén állandóan terebélyesedik, de zavarásmentes helyen kisebb mértékben maggal is szaporodik.

Gyógyhatás és alkalmazás

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium- és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.

A medvehagyma valódi kincs, erre utal a sok ételreceptet is közlő Orfűi medvehagyma kincseskönyv.

A medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja, emiatt Európában a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellő megfontoltsággal gyűjthető.

Gyűjtés

A medvehagyma gyűjtése egyes helyeken korlátozott és engedélyhez kötött, azonban a szigorúan védett területeken erre egyáltalán nincs lehetőség. Bár hagymái révén felújul, óvni kell az erdei életközösségeit: a vele együtt megjelenő, ritka és védelemre szoruló turbánliliom vagy a salamonpecsét nem károsulhat.
A gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki. Ha már virágzik, ne szedjük le. A gyöngyvirággal való hasonlatosság miatt figyeljünk a levél illatára!

Nehogy mellényúlj!

Minden évben előfordulnak sajnálatos, olykor halálos mérgezések. A medvehagyma levelét ugyanis könnyű összetéveszteni a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével. Figyeljünk oda!

Recept

Medvehagyma krémleves:
Hozzávalók:

  • 1 csokor medvehagyma, felcsíkozva
  • 2 db közepes burgonya, felkockázva
  • 1 vöröshagyma, felkarikázva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, pépesítve
  • 500 ml tejszín (tejföl)
  • 1500 ml víz
  • ízlés szerint só, bors

A medvehagyma 4/5 részét félretesszük. A maradékot, a vöröshagymát a burgonyával együtt a burgonya puhulásáig főzzük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és pürésítjük.

A már nem forrásban levő leveshez adjuk a megmaradt medvehagymát, és a tejszínnel, illetve a fűszerekkel együtt a krémes állag eléréséig tovább turmixoljuk. A medvehagyma-íz megőrzése érdekében mértékkel fűszerezzük.

Boros medvehagyma-kivonat:
Hozzávalók:

  • ¾ pohár összevágott friss medvehagyma levél
  • 500 ml száraz bor
  • 750 ml-es üveg

Tegyük az üres üvegbe a medvehagymát, majd öntsük fel borral. Egy nagyobb edénybe helyezve az üveget melegítsük vízfürdőben addig, míg a bor gyöngyözni nem kezd. Ekkor dugózzuk le. Egy heti állás után szűrjük le. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

Termesztési tanácsok

A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.

Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.

Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki.

A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is.

Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!