Szokatlan helyen bukkantak kőkori emberi maradványra

2021. 03. 15.
A szakértők először nem értették, mit keres a lelet egy barlang eldugott aknájában.

Maria Giovanna Belcastro, a Bolognai Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban egy kőkori nő különös maradványát mutatják be. Az 5600 éves koponyát egy barlang nagyon nehezen megközelíthető járatában, egy 12 méteres, függőleges akna tetejénél tárták fel. A kutatók először nem értették, mi történhetett az elhunyttal.

Fotó: BELCASTRO ET AL, 2021, PLOS ONE; CC-BY 4.0, HTTPS://CREATIVECOMMONS.ORG/LICENSES/BY/4.0

A leleten talált sérüléseket vizsgálva a csapat végül arra jutott, hogy az elváltozások egy részét emberek okozták, míg mások akkor alakultak ki, amikor a fej köveknek ütődött. Ez alapján kidolgoztak egy lehetséges forgatókönyvet: amikor a nő meghalt, közössége valószínűleg feldarabolta a testét – a korszakban ez a temetkezési szokás igen elterjedt volt. Valamikor, azt követően, hogy az elhunyt fejét elhelyezték, a sár és a víz mozgása idővel lejjebb moshatta azt a barlang bejárata felé.

A leletet 2015-ben azonosították az észak-olaszországi Marcel Loubens-barlangban. Bár a barlangokban viszonylag gyakran temettek el embereket a távoli múltban, a későbbi expedíciók során nem bukkantak újabb maradványokra az üregben. A koponya elemzése alapján a szakértők meghatározták, hogy a nő 24-35 éves korában halt meg, valamikor időszámítás előtt 3630 és 3380 között.

A koponya sérülései sokat elárultak a nő életéről, az elváltozásokat vizsgálva a kutatók következtetni tudtak az egyes sérülések eredetére. Akadtak olyan sebek, amelyek már begyógyultak, és olyanok is, amelyeket halála után, eszközökkel ejtettek. A szakértők úgy gondolják, hogy a nő táplálkozási problémáktól, vitaminhiánytól, fogszuvasodástól is szenvedett, és a koponyáján jóindulatú daganata is volt.

Végezetül olyan sérüléseket is kimutattak, amelyek akkor keletkezhettek, amikor a koponya elgurult az eredeti temetkezési helyről, még a barlangon kívülről. A maradvány így juthatott el a barlangba, ahol aztán több ezer évet várt a felfedezésre. Mindez természetesen csak egy lehetséges magyarázat a lelet történetére.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!