Megkerültek a Louvre-ból 40 éve ellopott műtárgyak

A díszes mellvért és a hozzá tartozó sisak a 16. század második feléből származik.

Közel négy évtizeddel az ellopásuk után adtak vissza a Louvre-nak egy különleges páncélt. A mellvért és a sisak 1983. május 31-én tűnt el a múzeumból, és 38 éven át senki sem bukkant a nyomukra. A felszerelések Milánóban készültek 1560 és 1580 között, a páncélt arany és ezüst motívumok díszítik. A becslések alapján a két tárgy együtt megközelítőleg 500 ezer eurót ér.

A páncélra 2021 januárjában egy bordeaux-i árverésvezető által felkért szakember lett figyelmes. Mivel gyanús volt számára a két tárgy, értesítette az illetékes francia hatóságot, ahol az ellopott műtárgyakat jegyző adatbázis alapján azonosították mindkettőt.

Philippe Malgouyres, a Louvre örökségi műalkotásokért felelős csoportjának vezetője szerint a sisak és a mellvért bonyolult dizájnja arról árulkodik, hogy olyan presztízspáncél volt, melyet komoly szakértelemmel hoztak létre. A tárgyak a korszakban hasonló jelentőségűek lehettek, mint ma egy sportautó. Malgouyres szerint a sisakot és a mellvértet 1922-ben adományozta a múzeumnak a Rothschild család. „Biztos voltam benne, hogy egy nap ismét látni fogjuk őket, mert annyira egyedi tárgyak” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy azt sosem gondolta volna, hogy egyben, Franciaországban kerülnek majd elő.

Azt továbbra sem tudni, hogy ki vagy kik lopták el közel 40 éve a páncélt. Bár a mellvért és a sisak rendkívül értékesek, nem ezek ellopása volt a Louvre történetének legnagyobb bűnténye. Az az eset a Mona Lisához köthető: Vincenzo Peruggia 1911-ben két évre szerezte meg a festményt.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!