A rossz minőségű szénhidrátok egészségügyi ártalmai

Szerző: Medical Online
Forrás: medicalonline.hu
Egy öt kontinens lakosságának adatait felölelő globális tanulmány szerint a rossz minőségű szénhidrátokban gazdag táplálkozás fokozza a szívinfarktus, a stroke és a halálozás kockázatát.

A rossz minőségű szénhidrátokat nagy mennyiségben tartalmazó, magas glikémiás diéta káros hatása független attól, hogy az adott személynél korábban már diagnosztizáltak-e szív- és érrendszeri betegséget vagy sem.

New England Journal of Medicine című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat minden eddiginél nagyobb földrajzi régióból gyűjtött adatokat dolgozott fel, egy táplálkozási szempontból nagyon sokszínű populációra vonatkozóan. Azt találták, hogy azok körében, akik szénhidrátfogyasztása a glikémiás index szerinti felső 20%-os tartományba esett, 50%-kal megemelkedett a szív- és érrendszeri események, a szívroham, stroke és a halálozás kockázata, amennyiben korábban már volt kardiovaszkuláris betegségük, de még az ilyen anamnézissel nem rendelkezők körében is 20%-os volt a rizikóemelkedés. Ugyancsak jelentősebb kockázatfokozódást észleltek az elhízottak esetén is.

„Évtizedek óta kutatjuk a magas glikémiás indexszel jellemezhető étrend hatását, és mostani eredményeink azt mutatják, hogy a rossz minőségű szénhidrátok túlzott fogyasztása az egész világon probléma” – hagsúlyozza dr. David Jenkins, a torontói egyetem professzora. A PURE vizsgálat adatai azt igazolják, hogy a táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok hatása igen különböző. A rossz minőségű szénhidrátok nagy mennyiségben történő fogyasztása csökkenti az életkilátásokat, míg a gyümölcsökben és zöldségfélékben található jó minőségű szénhidrátoké kedvező hatású az egészségre.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!