A vérellátó plazmaadásra kéri a lakosságot

Szerző: OVSZ
Még több vérplazmára volna szükség a gyógyult betegektől a fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében, ezért fontos, hogy aki bizonyítottan fertőzött volt, mielőbb jelentkezzen mintavételre.

A harmadik hullámban egyre több a koronavírus fertőzött, a gyógyultak közül azonban egyre kevesebben iratkoznak fel plazmaadásra, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) mindenkit, aki legalább három hete meggyógyult, arra kér, hogy jelentkezzen plazmadonornak. A jelenlegi donorszám még többszöri plazmaadással sem elégendő a drasztikusan növekvő igények kielégítéséhez. Mintavételre minden véradáson lehet jelentkezni, és nem szükséges előzetes bejelentkezés. 

A gyógyult személyeknek egy óra – egy betegnek viszont nagyon nagy segítség: a jelenlegi kutatási eredmények alapján a kórházban fekvő koronavírusos betegek kezelése hatékonyabb, ha a betegek olyan embertársaik vérplazmáját kapják meg, akik már átestek a Covid19-fertőzésen.

A KONVALESZCENS PLAZMAADÁS 10 LÉPÉSE

1. Ha a koronavírus-betegségből történt gyógyulása óta eltelt három hét, egészségesként kedvet érez konvaleszcens plazma adásához, és még nincs 60 éves, kérjük, hogy  
2. Ellenőrizze, hogy van-e KORONAVÍRUS-POZITÍV PCR-, vagy ANTIGÉN-, vagy LABORATÓRIUMI ELLENANYAG-eredménye. A pozitív eredmény bemutatása követelmény: laboratóriumi lelet, NNK vizsgálati adatlap, vizsgálati eredményt tartalmazó hatósági karantént elrendelő határozat, háziorvos által kiadott eredménylap/igazolás, EESZT-ből letöltött vizsgálati eredmény stb. (az ellenanyag gyorsteszt pozitivitás nem elegendő).
3. Készítse össze az iratait (személyi igazolvány/lakcímkártya/TAJ-kártya/koronavírus- vizsgálati eredmény).
4. Válasszon egy tetszőleges vérgyűjtési helyszínt. Bármelyik vérellátó vagy kiszállásos helyszín mellett dönthet, bejelentkezésre nincs szükség. Az
OVSZ honlapja segít a megfelelő helyszín kiválasztásában.
5. Táplálkozzon szokásai szerint, ha gyógyszert szed, ne hagyja abba.
6. Jelenjen meg a kiválasztott vérgyűjtési helyszínen előzetes mintaadásra.
7. A minták leadása után más teendője nincs.
8. A vérellátó munkatásai szíves türelmét kérik a jelentkezéséig (telefon/e-mail): legkésőbb 10 napon belül tájékoztatni fogják a vizsgálatok eredményéről.
9. Ha az előzetes vizsgálatok eredményei megfelelőek, akkor a vérellátó munkatársaival konkrét időpont és helyszín egyeztetésére van lehetőség a plazma levételére.
10. Jelentkezzen az egyeztetett időpontban és helyszínen plazmaadásra!

Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!