A legboldogabb időszak legkellemetlenebb panasza: az aranyér

A babavárás csodával teli időszak, de az öröm mellett néha nem túl komfortos tünetek is jelentkezhetnek: ilyen a kellemetlen aranyér probléma is, amit sokan már az első várandósság alatt megtapasztalnak... (X)

A babavárás időszakában örömmel figyeljük a test változását és a baba növekedését, készülünk egy teljesen új szakaszra az életünkben. Azonban a kellemetlen aranyérrel járó tünetek a várandósság során bizony gyakran előfordulnak, amelyek sokan már az első várandósság alatt megtapasztalnak...

Ha azt gondolnád, hogy az aranyér speciális probléma, tévedsz: egyre több embert érint. Viszket, szúr, éget, és ez az érzés akár a pokoli fájdalomig fokozódhat, ráadásul olyan helyen, amiről nem szívesen beszélünk. Természetesen a szégyenérzet miatt legtöbbször már csak akkor fordulunk orvoshoz, ha nagy a baj és mindenképpen orvosi beavatkozás szükséges.

Az aranyér trükkös lehet: a betegség hosszú évekig lehet panaszmentes, ilyenkor kis törődéssel meg is előzhetjük az elviselhetetlen fájdalmakat és tüneteket. Pedig érdemes levetkőznünk a gátlásainkat és figyelni már az első jelzésekre is.

Nézzük a tényeket:

Az aranyér sokáig tünetmentes maradhat, de van számos külső körülmény, ami belobbanthatja a folyamatot, ilyenkor viszont már-már elviselhetetlen panaszok kísérik. Mondhatjuk, hogy ma már népbetegség, amit az életmódunk is nagyban befolyásol. Az aranyérbetegség kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség), mozgásszegény életmód, ülő foglalkozás, székrekedés, rost- és folyadékszegény étrend vagy a túlsúly miatt, valamint gyakran fordul elő terhesség alatt vagy szülés után, de a rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a csípős, fűszeres ételek szintén elősegíthetik a kialakulását.

De mi is pontosan ez a kellemetlen betegség?

Ha a pontos meghatározását keressük, aranyérnek a végbélnyílás közvetlen környezetében lévő visszértágulatot nevezzük. Lehet belső és külső is: a belső aranyeres csomók esetenként - a külsőkhöz hasonlóan - kiboltosodnak és tapinthatókká válnak. Ez már az első stádiumban jelen van, csak nem okoz fájdalmat, de jelentkezhet erős viszketés a végbéltájékon, véres vagy nyálkás széklet, illetve ebből adódóan vér megjelenése a WC-kagylóban vagy a WC-papíron.

A problémák fokozatosan alakulnak ki

Kezdetben a probléma egyáltalán nem okoz különösebben drámai gondokat. Az első stádium jellemzője a mérsékelten megnagyobbodott, többnyire tünetmentes aranyeres csomó. A tünetek enyhék: időnként, elsősorban székeléskor jelentkező idegentest érzés, ritkábban viszketés vagy fájdalom, valamint pecsételő, piros vérzés jellemző. A második stádiumban intenzívebb a fájdalom a meglévő csomó miatt, és gyakrabban jelentkezik vérzés székeléskor. A harmadik stádiumban az aranyeres csomók már nehezen húzódnak vissza maguktól, szinte mindig fájnak, illetve vérezhetnek. A negyedik stádiumban az állandóan kifordult állapotban lévő aranyér már nem is helyezhető vissza.

Beszéljünk a megelőzésről!

Az aranyér kialakulásának számos oka lehet. Elsősorban genetikai oka van; aki például hajlamos a visszerességre, annak nagy valószínűséggel aranyere is lesz. Emellett a szintén örökölhető kötőszöveti gyengeség, a hosszú ideig tartó állás vagy ülés, a székrekedés, az elhízás, a terhesség, a helytelen, rostszegény táplálkozás, a testmozgás hiánya mind-mind hozzájárulhat az aranyér kialakulásához. A terhesség alatti aranyér a szülés után az esetek döntő többségében nyomtalanul elmúlik. Sajnos más esetben a kialakult aranyér vissza nem fordítható, és ha kezelését elhanyagoljuk, az előbb-utóbb súlyos szövődményeket okoz. Érthető, hogy szemérmességből sokaknak kínos az aranyeres panaszokról beszámolni, a fájdalmas területet megmutatni, pedig a korai felismerés lehetővé teszi a kíméletes, ambuláns gyógyítást, míg a késői orvoshoz forduláskor rendszerint már csak a műtét jelent végleges megoldást.

Van bevált recept?

A rostdús étrend, sok folyadék fogyasztása, krémek és a Richtofit gyógynövényes törlőkendők sokat segíthetnek a kezdeti szakaszban. Jogosan merülhet fel a kérdés: a Richtofit-nek van más terméke is, nem csak a sportkrém? A folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően igen. A Richtofit megalkotója, a Kőbányai Gyógyszerárugyár (ma Richter Gedeon Nyrt.) tudományos kutatócsoportja közel 40 évvel ezelőtt kifejlesztett egy egyedülálló, 7 gyógynövény kivonatát tartalmazó komplex gyógynövényes formulát, és kutatta, hogy mely területeken lehet hatásos a bőr gyógynövényes termékekkel történő ápolása. Így találsz terméket például ajakherpesz kezelésére, relaxációs masszázshoz, tusfürdőket és a bőr ápolására aranyeres terület környékére nedves törlőkendőt is. Miben segíthet, ha rendszeresen használod? Természetesen bőrgyógyászatilag tesztelt, összetevőinek köszönhetően hozzájárul a sérült bőrfelület ápolásához és a komfortérzet visszanyeréséhez. Praktikus kiszerelésének köszönhetően eredményesen használható orvosi vizsgálatok előtt is, hiszen a táskában simán elfér. És segít, hogy a babavárás tényleg örömteli időszak maradjon.

Forrás: Pharmafit Sport Kft.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!