A gyermekkori gerincproblémák kezelése

|
A gerinc felnőttkori egészségét a gyermekkori fejlődés alapozza meg, ezért fontos a gyermekek gerincére odafigyelni.

Sajnos a modern életmód nem segíti a gerinc egészséges gyermekkori fejlődését, hiszen a modern közlekedés, a digitális eszközök használata, a virtuális világ bűvölete, de még a járvány miatt bevezetett online oktatás is az ülő életmódot, a mozgáshiányt növeli. Ezek miatt jelentkeznek tömegesen a gyermek- és fiatalkori tartási rendellenességek, tartáshibák, melyeket megfelelő módszerekkel rendbe lehet hozni és így meg lehet előzni a felnőttkori következményeit: a porckopásos gerincbetegségeket. A tömeges tartáshibák nem jelentenek betegséget, azonban vannak gyermekkorban jelentkező gerincbetegségek is, melyeket időben jó felismerni és kezelésbe venni, hogy minél kevesebb következményük maradjon a felnőttkori gerincen. 

Tartáshibák: hogyan előzhetjük meg, illetve hogyan hozhatjuk helyre?  

Amikor a kisgyermekek, illetve a serdülők csontozata hirtelen növekedni kezd, relatív izomgyengeség alakulhat ki, mert a törzs- és a hátizmok teherbíró képessége csökken, a fejlődésük elmarad a csontokétól. Az ülő, mozgásszegény életmód mellett ez is hozzájárul ahhoz, hogy a testtartásért felelős izmok egy része gyengül, más része feszessé, zsugorodottá válik, vagyis felborul az a kényes izomegyensúly, mely a gerinc egészségéhez szükséges. Emiatt a gerinc görbületei eltérnek az élettani helyzettől, melyben a gerinc igénybevétele a legelőnyösebb lenne. Ez az izmok helytelen működéséből fakadó helyzet, a tartáshiba nem betegség, azonban ha így marad, akkor a felnőttkori porckopásos betegségek melegágya lesz. Ezért fontos, hogy az izmok megfelelő működésének helyreállításával rendbe hozzuk a gerinc működését, vagyis a biomechanikailag helyes testtartást kialakítsuk, automatizáljuk és fenntartsuk. 

Hogyan tehetjük ezt meg? Egyrészt a mindennapos testnevelés keretében minden gyermeknek részesülnie kell abban a speciális tartásjavító tornában, mely a gyengült izmokat erősíti, a zsugorodottakat nyújtja, így helyreállítja az izomegyensúlyt. Ha a speciális gyakorlatanyagot rendszeresen végzik, akkor a helyes testtartás nemcsak kialakul, hanem automatizálódhat is (hiszen a testtartásunk egy automatizmus), sőt további rendszeres alkalmazással fenn is maradhat. Azért kell mindezt ennyire rendszeresen, az iskolai évek alatt végig minden gyermekkel csinálni, mert a káros hatások is naponta érik őket. A testnevelésben végzendő hatékony tartásjavítás mellett minél többet kell a gyermekeknek mozogniuk, amihez a mindennapos testnevelés nagy segítséget jelent, de még ez sem elég: napi 60 perc mozgásra van szükség gyermekkorban, tehát az iskoláknak és a szülőknek is azon kell igyekezniük, hogy a testnevelés mellett még sokat mozogjanak a gyermekek mind hétköznapokon, mind a hétvégéken.

A járvány miatti online oktatás esetén minderre még nagyobb szükség van, hiszen a mozgásszegénység még nagyobb! 

Ha a csigolyák valóban betegek: a Scheuermann-kór

A Scheuermann-kór a csigolyák növekedési zavara, melynek a jellemző jelei a gerincről készült röntgen-képen láthatóak. Ez a betegség meglehetősen gyakori, azonban igen gyakran nem okoz panaszokat, így a nyomait csak felnőttkorban, utólag veszik észre, amikor a következményes porckopás miatt vizsgálják ill. kezelik a gerincet. Ha mégis tüneteket okoz, akkor az többnyire a gerinc élettani görbületeinek fokozódása vagy éppen csökkenése, melyhez néha háti vagy deréktáji fájdalom társulhat. Vannak olyan esetek, melyekben a fokozott gerincgörbületek egyre rosszabbodnak, ilyenkor különösen fontos, hogy a gyermek megfelelő kezelést kapjon: speciális gyógytornát az egészségügyben dolgozó gyógytornásztól, esetleg fűzőt, ha azt a kezelő ortopéd szakorvos javasolja (ritkán műtéti kezelésre is szükség lehet).

A Scheuermann-betegség a csigolyák növekedésének lezárultával megszűnik, azonban az addigra kialakult gerinc-állapot meghatározó lehet a felnőttkorra: az élettanitól eltérő görbületek a felnőttkori porckopásos betegségek melegágyát jelentik. A Scheuermann-beteg gyermeknek is minél többet kell mozognia, részesülnie kell a testnevelésben végzendő speciális tartásjavításban is, ezen kívül naponta végeznie kell a gyógytornász által megtanított saját, egyéni gyógytornáját is. Így tehet a legtöbbet azért, hogy a felnőttkori következményeket megelőzze.    

Skoliózis: oldalirányú gerincferdülés

Ha a gerinc hátulról nézve nincs a középvonalban, hanem egyes részein oldalirányban eltér, akkor gerincferdülésről, skoliózisról beszélünk. Ez része lehet a tartáshibának is (ilyenkor funkcionális skoliózisról beszélünk): az izmok helytelen használata miatt egyes izmok gyengültek, mások zsugorodtak, vagyis felborul az izomegyensúly, és ennek részeként a gerincen oldalirányban is enyhe eltérést láthatunk. 

Sajnos azonban az is előfordulhat, hogy a gyermeknek valódi, azaz strukturális skoliózisa van, vagyis a csigolyák csontos fejlődése asszimmetrikus. Ezt röntgen-vizsgálattal lehet megállapítani, melyre valódi gyanú esetén az ortopéd szakorvos irányítja a gyermeket. A valódi skoliózist minél előbb jó felismerni, hogy a kezelése is minél előbb megkezdődhessen: gyógytornásztól kell a gyermeknek megtanulnia a rá szabott egyéni gyógytornáját, azt otthon naponta kell végeznie, és emellett gyakran még fűző viselése is szükséges. A legsúlyosabb esetekben műtétre is szükség lehet. A kezelés megfelelő hatékonysága azért fontos, hogy a felnőttkori következményeket, a porckopásos gerincbetegséget minél jobban meg tudjuk előzni. Ezért a gyermeknek magának kell komolyan vennie a saját tennivalóit, mert helyette senki nem gyógytornázhat, és helyette senki nem hordhatja a fűzőt sem. Ugyanakkor a skoliózisos gyermeknek is sokat kell mozognia. 

A mozgás a gerincbajok megelőzésének legjobb eszköze

A minél több mozgás az első és legfontosabb tennivaló. Ezen belül fontos, hogy gyermekkorban mindenki hozzájusson, részesüljön a hatékony, azaz speciális tartásjavításban az iskolai (és lehetőleg óvodai) testnevelés részeként. 

A különböző sportok közül a gerinc számára azok a mozgásformák a legkedvezőbbek, amelyek szimmetrikusan terhelik a testet, például az úszás, a túrázás. Fontos figyelni arra, hogy az aszimmetrikus terheléssel járó sportok (pl. dobóatlétika, tenisz, súlyemelés, a kajak-kenu, a kerékpár) esetén szükség van a kompenzálásra, a féloldalas terhelés kiegyensúlyozására: erre az edzőknek kellene odafigyelniük, de ha nem tennék, gyógytornász tud segíteni a megfelelő gyakorlatok megtanításával (ezeket aztán naponta kell végezni).

Fontos az iskolai és otthoni, naponta több órán keresztül használt ülőbútor kiválasztása is. Az sem mindegy, milyen az iskolatáska: a gerinc számára a hátizsák kíméletesebb, mint az egyik kézben cipelt oldaltáska, míg a nagyobbak legalább váltott oldalon hordják a váll- ill. kézi táskájukat.

Forrás: ogk.hu

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el