Hogyan működik a hallásunk?

2021. 03. 08.
|
Az öt érzékszervünk közül az egyik legfontosabb a hallószervünk, amely elsőként fejlődik ki a magzatban. A hallás folyamatának egyik legtitokzatosabb állomása, hogy miként alakul át a levegőben terjedő hanghullám mechanikus rezgéssé, majd elektromos impulzussá, végül hallásélménnyé.

A fülbe jutó hanghullámok ingerületként jutnak az agyba, ami számos információt nyer belőlük. A hallóközpont értelmezi, hogy az észlelt hanghatás beszéd, zene, zaj vagy a természetből származó egyéb hang. A levegőben terjedő hanghullámokat a fülkagyló betereli a hallójáratba, melyek megrezegtetik a dobhártyát. A rezgéseket a középfülben lévő három hallócsontocska (a hasonlóság miatt alakjukról elnevezett: kalapács, üllő és kengyel) veszi át és erősíti fel. Majd a belső fül bejáratánál lévő ovális ablakon keresztül a folyadékkal telített csigának adja tovább. A hanghullámok áthaladnak a csigát kitöltő folyadékon, és a frekvenciájuknak megfelelő helyen rezegtetik meg az alapmembránt és az azon található rezgésre érzékeny külső és belső szőrsejteket, így a magas és a mély hangok elkülönülnek.

Hogyan jut el a hang a tudatunkig?

Az ún. mechanoelektromos átalakítás során a szőrsejtek nyúlványainak mozgása speciális csatornákon ionvándorlást indít be, ami idegingerület-átvivő anyagok kibocsájtását okozza. A felszabadult „kémiai üzenőanyag” a specifikus receptorokhoz kötődve átadja az információt az érzékelő sejtek alapjához kapcsolódó hallóidegsejteknek, majd ezekből indul a hallás ingerülete a hallás agyi központjába.

Az érzékelt hangokból az agynak sokféle információt kell kinyernie: egyrészt, hogy ki vagy mi adja a hangot (a hang színe, magassága, hangereje és egyéb jellemzői alapján), másrészt pedig, hogy honnan, milyen irányból és távolságból érkezik a hang. Természetesen az agynak dekódolnia kell az adott jelrendszert – például ha beszédhangról van szó, különböző érzelmek kiváltásával is reagál rá.

Szelektív a hallásod?

A hallás folyamatában az agy képes az egyszerre beérkező hangok kuszaságából kiválasztani a fontosat, mintegy „ráhangolódva” arra, amire éppen a figyelem irányul. Például zajos környezetben, hangzavarban vagy egy buliban bizonyos mértékig képesek vagyunk kiszűrni a többi hangforrást a beszélgetőpartner javára. A különböző zajokat az agy csoportosítani képes frekvenciájuk, csengésük és forrásuk alapján. Úgy tűnhet, hogy eközben nem halljuk az összes többi beszélgetést, mégis azonnal felfigyelünk, ha valaki a nevünkön szólít. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy a fül továbbra is jelzéseket küld az agy felé, és ha valami számunkra fontos hangzik el, például a nevünk, a többi hang elfojtására beiktatott szűrőt feloldja.

Hang az agyban

A hallás agyi folyamata a jelek hallókéregben (az agy halántéklebenyének egy mély barázdájában) való feldolgozásával kezdődik. Az ingerület innen két párhuzamos (a „mi” és a „hol”) útvonalon kerül az agyba, az alacsonyabb idegi központoktól a magasabbak felé haladva. Az összetett hallási ingerek (benne a kommunikációs hangok és a jelentésük) útvonala a halántéklebeny külső része mentén fut. A hangok lokalizációja, vagyis térbeli jellegzetességeinek feldolgozása a fali lebenyben, a halántéklebeny fölött történik.

A hang irányát (hogy szemből, hátulról vagy oldalról érkezik-e) a frekvenciamintázat, a hangerő és a két fülbe érkezés között eltelt idő alapján állapítja meg az agyunk, ugyanis más-más idegsejtek aktiválódnak aszerint, hogy melyik fülből érkezik előbb az impulzus.

Ezek a leggyakoribb fül-betegségek, amelyek hallásromláshoz vezethetnek

A hallásunkat sokféle betegség fenyegeti. A halláskárosodás két fő típusa a vezetéses és az idegi eredetű, de lehet kevert típusú is.

Vezetéses halláskárosodás kialakulhat a hangvezető rendszer sérülése miatt, vagy abban az esetben, ha fülzsír, ödéma, idegentest, genny, daganat zárja el a hallójáratot, ezáltal akadályozva a hanghullámok terjedését a belső fül irányába. A vezetéses hallásártalom hátterében állhat még megnagyobbodott orrmandula, a dobhártya perforációja, visszatérő, idült középfülgyulladás vagy az ún. otosclerozis (a hallócsontocska becsontosodása).

Idegi alapú halláskárosodásról akkor beszélünk, amikor a belső fülben elhelyezkedő „csiga”, vagy az abból kiinduló hallóideg károsodik. A hallásromlás gyakori oka a belső fülben lévő szőrsejtek fokozatos pusztulása, ami részben az idősödési folyamattal jár együtt. A hallóideg károsodását kiválthatja egyszeri intenzív, illetve tartós zajártalom, többfajta fertőző betegség (például kanyaró, mumpsz, bárányhimlő), cukorbetegség, magas vérnyomás, keringési zavar, oxigénhiány, bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok, ritkán daganatos elváltozások is.

Az utóbbi évtizedekben hallásunk ki van szolgáltatva az egyre zajosabb környezetnek, amiben élünk. A minket körülvevő zaj, fülhallgatók, a fokozott hangerővel sugárzott reklámok a TV-ben, mozikban, a fokozott a zajterhelés a szórakozóhelyeken (buli, koncert), valamint a zajos közlekedés kihat a hallásunkra és az egyén érzékenységétől függően károsítja azt előbb-utóbb.

Tíz tanács, amellyel védhetjük hallásunkat:

1. Zajos munkahelyeken használjuk következetesen a hallásunkat védő munkavédelmi eszközöket!

2. Zajos környezetben vagy zajos otthoni tevékenység végzésekor is (pl. fűnyíró) használjunk hallásunkat védő füldugót.

3. Hangfalakon át jobb és biztonságosabb zenét hallgatni, mint fülhallgatóval.

4. Szakértők ajánlják a 60+60 szabály betartását: a maximális hangerő hatvan százalékán és naponta legfeljebb hatvan percig hallgassunk nagy hangerejű zenét!

5. A fültisztításnál, ha csak lehet, ne avatkozzunk bele a fül természetes öntisztuló folyamatába!

6. Kerüljük a fültisztító vattás pálcikák használatát, mert csak beljebb tolják a fülzsírt, eldugulhat tőlük a hallójárat!

7. A hallójáratok természetes tisztulását elősegíthetjük olajos fülspray-vel.

8. Hosszas vízben tartózkodás során érdemes füldugóval védeni a hallójáratokat! Az esetleg fülbe került vizet gyengéden itassuk fel, kímélve a hallójáratok fellazult, finom bőrét!

9. Fülproblémák vagy hallásromlás esetén mielőbb forduljunk szakorvoshoz. 50 év felett pedig javasolt időszakos hallásszűrés.

10. Ha szükségessé válik, mielőbb kezdjük használni a szakember által javasolt, az élethelyzetnek és a hallásigénynek megfelelő hallókészüléket!

A hallás az élet mindennapos csodája, ez az ember és környezete közti legfőbb kapocs. Ha nem kielégítő a hallásunk, sajnos a környezetünkkel csak korlátozott kommunikációra vagyunk képesek. Vigyázzunk egészségünkre, hogy megőrizhessük hallóképességünket.

Forrás: bhc.hu

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el