Memóriajavulást okozhat a kakaófogyasztás?

Szerző: Medical Online
Egy amerikai vizsgálat során 50-75 év közötti egészséges embereknél a memória javulását értékelték kakaóból kivont flavanolok adagolásának hatására.

A Scientific Reports folyóiratban jelent meg a Columbia és a New York Egyetem közös kutatócsoportjának cikke, melyben egy olyan vizsgálat eredményeiről számolnak be, ahol 50-75 év közötti egészséges emberek memóriajavulását értékelték kakaóból kivont flavanolok adagolásának hatására.

A 12 hetes vizsgálatba több mint 200 embert vontak be, a résztvevőket pedig a táplálékkiegészítőként adagolt flavanol-hatóanyagtartalom szerint négy csoportba osztották.

A flavanolok a flavonoidok egyik csoportját alkotják, különböző katekinek és teaflavinok, tearubiginek tartoznak ide. A kutatók azt remélték, hogy az erek elaszticitására kifejtett kedvező hatásuk miatt az agy bizonyos területeire történő vérszállítás javulhat.

Az eredmények szerint egy listamegjegyzős vizsgálatban a résztvevők valóban jobb eredményeket értek el a 12. hét végére, viszont egy másik memóriatesztben már nem volt mérhető különbség, és az agy meghatározott területeinek vérellátottsága sem javult számottevően.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!