A légszennyezés a szemünket is veszélyezteti

A szakértők régóta tudják, hogy a rossz levegőminőség fenyegetést jelent az egészségre.

Egy friss tanulmány alapján a levegőben lévő finom szemcsék növelhetik az időskori makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás) kialakulásának esélyét. Sharon Chua, a University College London munkatársa és kollégái szerint eredményeik újabb bizonyítékok arra, hogy a légszennyezés károsítja az egészséget.

A rossz légminőség globális probléma, a szennyezés évente több millió ember haláláért tehető felelőssé. A 2,5 mikronos részecskék (PM2,5) jelenléte különösen aggasztó, hiszen az anyagok a tüdőbe behatolva a véráramot is elérhetik. A szemcsék nemcsak a torkot és a légzőszerveket, hanem a szemet is irritálhatják.

A kutatók most a légszennyezés és az időskori makuladegeneráció kapcsolatát tárták fel. A rendellenesség hatására a korral romlik a látás, és akár vakság is kialakulhat. Az időskori makula degeneráció a sárgafolt (macula lutea) betegsége, amely jellemzően 50 éves kor után jelentkezik. A rendellenességre való hajlamot számos tényező növelheti, többek közt a dohányzás és a genetikai faktorok.

A csapat a UK Biobank adatbázisát elemezte, így több ezer ember információihoz férhettek hozzá. 2006-tól kezdődően több mint 11 ezer ember esetében derült ki, hogy megállapítottak náluk időskori makuladegenerációt, nagyjából 52 ezer személynél pedig szemvizsgálatot is végeztek. Az eredmények alapján a magasabb PM2,5-szint, illetve egyéb szennyező anyagok hatására megemelkedik a makuladegeneráció kialakulásának esélye. Fontos azonban kiemelni, hogy a finom szemcsék nem okoztak látványos növekedést a diagnózisok terén, a tanulmány inkább arra világít rá, hogy sok más faktor mellett a légszennyezés is növelheti a kockázatot.

Nem ez az első vizsgálat, amely igazolja, hogy a légszennyezés a szemre is veszélyt jelent. A friss eredmények ismét rávilágítanak, hogy kezdenünk kell valamit a rossz levegőminőséggel.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!