Téli női problémák

Szerző: Szentkuty Nikolett
A hosszú téli hónapok megviselik a szervezetet, és előfordulhat, hogy a legyengült immunrendszer kevésbé tud megküzdeni a kórokozókkal. A nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja például a felfázás kellemetlen tüneteit. A megelőzésről és a kezelési módokról dr. Horváth Nórát, a soproni Ezüstkehely Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

Milyen, a hideg évszakhoz köthető problémák merülnek fel leggyakrabban a hölgyek körében?

A hideg évszakról az embereknek elsőre a megfázás és az influenza jut az eszébe, és valóban, ezen betegségeken szinte mindenki átesik. A légúti betegségek után az egyik nagyon gyakori probléma még a felfázás, amely a hölgyek 5%-át érinti.

Mit jelent a felfázás és kapcsolatban áll-e a hideg időjárással?

A felfázás nem más, mint egy hólyaggyulladás, melyet az esetek 90%-ában az E. coli baktérium okoz. A baktériumok a hüvely- és a bélflórából kerülhetnek a húgycső közelébe, majd a hólyagba. A hideg évszakban a nem megfelelő öltözet vagy az ücsörgés a hidegben azt eredményezi, hogy az erek összeszűkülnek, a vérellátás gyengül, ezáltal az ellenállóképesség is romlik. Az altest lehűlése miatt a baktériumok könnyebben megtelepednek a hólyagban, szaporodnak és panaszokat idéznek elő. Azonban a felfázás nem csupán a téli időszak betegsége!

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk arra, hogy felfáztunk?

Felfázás esetén jellemző tünet a gyakori vizelési inger, maga a vizeletürítés fájdalommal és csípő érzéssel járhat. A vizelet erősödő szaga is figyelmeztető jel lehet. Emellett alhasi fájdalom és görcs is jelentkezhet.

Hogyan enyhíthetünk a kellemetlen tüneteken?

Az első tünetek megjelenésétől ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás. Ezt amiatt is fontos kiemelni, mivel a betegek többsége a vizeletürítési fájdalmak miatt pont az ellenkezőjét teszi.

A panaszokra a gyógynövények közül alkalmas a medveszőlőlevél, a mezei zsurló, a cickafark, a párlófű, a nyírfalevél, a kisvirágú füzike, a tőzegáfonya. Ezen gyógynövények vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, baktériumellenes hatással bírnak. A gyógynövényeket tartalmazó gyógyszerek, étrend-kiegészítők, teák vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. Ha valaki előnyben részesíti a teákat, fontos tudni, hogy a medveszőlőlevélből hideg vizes kivonatot kell készíteni.

Görcsoldásra drotaverin vagy hioszcin hatóanyagú gyógyszert, fájdalomcsillapításra acetilszalicilsav-, ibuprofén- és paracetamol-tartalmú készítményeket alkalmazhatunk.

Fájdalomcsillapításra emellett használhatunk még helyileg meleg vizes palackot vagy melegítő párnát. Lehet ülőfürdőt venni különböző gyógynövényekkel, mint a cickafark vagy a kamilla, ám a fürdőzés se legyen túl hosszú.

Érdemes a szénhidrátfogyasztást csökkenteni, hiszen a cukrok kedveznek a baktériumok szaporodásának.

Milyen szövődményekkel kell számolnunk kezeletlen felfázás esetén?

A nem megfelelő, vagy a kezelés teljes hiánya következtében a baktériumok elérik a veséket, így vesemedence-gyulladás alakulhat ki, ezt jelzi a hőemelkedés, láz és a deréktáji fájdalom.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni a tünetekkel?

Abban az esetben, ha a vizeletben vér jelenik meg, hányinger jelentkezik, vagy derékfájdalmat észlelünk, illetve lázat mérünk, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni. Ilyenkor már nem elegendőek a vény nélküli gyógyszerek és a házi praktikák, antibiotikumra van szükség.

dr. Horváth NóraHajlamosabbá válhatunk-e a felfázásra az első fertőzést követően?

Sajnos igen. Az esetek harmadában a probléma kiújul, ilyenkor szintén érdemes felkeresni a háziorvost, mivel tenyésztésre és további vizsgálatokra lehet szükség.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a téli betegségeket?

Fontos a réteges öltözködés, hogy az altest ne hűljön le túlságosan.

Télen csökken a szomjúságérzetünk, azonban ilyenkor is fontos a napi 2 liter folyadék fogyasztása, amely segít kimosni a hólyagból a kórokozókat.

A higiéniai szabályokat be kell tartani, értve ezalatt a megfelelő törlési technikát és a megfelelő tisztálkodást, mely a szexuális együttlétek után is célszerű.

Az immunrendszer erősítésére C- és D-vitamint lehet szedni.

Megelőzésként kúraszerűen alkalmazható csalán, tőzegáfonya, kisvirágú füzike tea, vagy ezen gyógynövények kivonatát tartalmazó étrend-­kiegészítő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!