Hogyan készülnek a magisztrális készítmények?

Csak szigorúan ellenőrzött alapanyagok kerülhetnek a készítményekbe, ám a gyógyszeripar megjelenésével ma már inkább az iparban előállított gyógyszereket használjuk, így a patikai gyógyszerkészítés háttérbe szorult.

A XX. század első évtizedéig a gyógyszerek kizárólag a gyógyszertárakban készültek. Az orvos felírta a receptre, hogy milyen komponensből mennyi szükséges, és a gyógyszerész ezekből milyen gyógyszerformát készítsen. Általában egy vagy több hatóanyagból, és többféle segédanyagból állnak. A segédanyagok a vivőanyag, ízjavító, tartósítószerek stb. Ezek a magisztrális vagy recepturai készítmények (a magister latin szó, amelynek jelentése mester, tudós, tanár).

A legjellemzőbb gyógyszerformák: oldatok („kanalas” orvosság), cseppek, porok, pilulák, kenőcsök, végbélkúpok, teakeverékek.

Minden esetben csak szigorúan ellenőrzött alapanyagok kerülhetnek a készítményekbe, amelyek a hatályos Magyar Gyógyszerkönyvben vagy az Európai Gyógyszerkönyvben szerepelnek. A gyógyszeripar megjelenésével viszont inkább az iparban előállított gyógyszereket írták fel az orvosok, így a patikai gyógyszerkészítés háttérbe szorult.

Miért kedvelt még ma is?

Amiért mégsem tűntek el egészen, annak egyik oka, hogy a magisztrális gyógyszerekkel egyénre szabott terápia valósítható meg. Ez főleg a gyermekgyógyászatban kiemelten fontos, hiszen míg az életkoruk megegyező, testsúlyuk eltérő lehet, és például egy laktózérzékenység esetén nehezebb gyári készítményt találni.
Gyári készítmények közül például a tabletta felezése/negyedelése/nyolcadolása sem lehet mindig megoldás, ilyenkor osztott por formájában pontosabb adagolás valósítható meg.

A magisztrális készítmények esetében lehetőség van a kellemetlen, keserű íz elfedésére ízjavító segédanyaggal. Ennek is főként kisgyermekeknél van jelentősége.
Ugyanakkor különbség mutatkozik  a magisztrális készítmények és a gyári gyógyszerek árában is, például egy váladékoldó magisztrális készítmény, a Suspensio terpini egy adagja (100 g) 690 Ft-ba kerül, míg egy hasonló hatású gyári készítmény közel 2000 Ft. Nem beszélve arról, hogy a magisztrális készítményekre – amennyiben vényre írták – 50 százalékos TB-támogatás biztosított. Ennek tekintetében a fent említett Suspensio terpini egy adagjának térítési díja, amelyet a beteg fizet: 435 Ft. Az árkülönbség nemcsak a kisgyermekes családok, hanem a legnagyobb gyógyszerfogyasztó kisnyugdíjasok esetében sem lényegtelen (a fenti árak 2019. évi adatok.)!

Milyen tételeket látunk a kapott nyugtán?

A magisztrális gyógyszerek készítésért felszámolt díjat törvény szabályozza, ettől eltérni nem lehet, de az egyedi készítmények árai változhatnak attól függően, hogy milyen az összetételük, mekkora a mennyiségük. Ezért ezek árát mindig tételekre bontva számítják ki, így a fizetendő összeget is tételekre bontva jelentetik meg a nyugtán/kiadási bizonylaton.

Ezek a tételek a következők:

– a felhasznált alapanyagok ára. Az alapanyagok listáját az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) teszi közzé. A gyógyszeranyagok árát a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) határozza meg, melyhez vényre történő rendelésnél 50 százalékos támogatást nyújt.

– magisztrális munkadíj, amely a gyógyszerek készítési díját jelenti. Ez például 100g kenőcsnél 262,5 Ft, 6 db kúpnál 315 Ft,100 g oldatnál 147 Ft,100 db osztott pornál 2100 Ft. A különböző gyógyszerformák készítési díját a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) határozza meg. A felszámított munkadíjra szintén 50 százalékos támogatás számolható el.

– csomagoló anyagok ára: ezek között vannak támogatottak, pl. műanyag tégely/flakon, orrcseppentő/szemcseppentő műanyag flakon, és vannak nem támogatottak, pl. a folyadéküvegek.

Mitől függ, hogy azonnal megkapjuk vagy vissza kell értük menni a patikába?

Az adott patika receptúrájában a nagy napi mennyiségben fogyó, gyakran rendelt készítmények készletben vannak. A patikák ismerik a közelükben rendelő orvosok rendelési szokásait, így fel tudnak készülni előre. Amennyiben ritkán rendelt vagy más körzetből származik a recept, esetleg teljesen egyéni az összetétel, akkor idő kell az elkészítéshez. A legtöbb idő a kúpok, porok készítéséhez kell, de a szemcseppekhez is elő kell készülni, hiszen aszeptikus körülmények között kell dolgozni.

A készítés körülményei

Gyógyszerkészítő laboratóriumokban gyógyszerészek precíz mérésével, az adagok ellenőrzéssel, a helyes technológia megválasztásával, az asszisztensek gondos segédkezésével folyik a munka.

Az elmúlt években nagyot fejlődött a patikai magisztrális gyógyszerkészítés technikai háttere. Számos kisgép, eszköz áll rendelkezésre, például kenőcskeverő gépek, tubusoló gépek, kapszulázó gépek. A gyógyszertárak belső ellenőrzési, minőségbiztosítási rendszere és az OGYÉI tiszti gyógyszerészeinek ellenőrzése, és esetenkénti minta ellenőrzési tevékenysége pedig a gyógyszerkészítés magas színvonalú, a hatályos minőségügyi követelményeknek megfelelő, biztonságos betegellátást biztosítja.

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház (Tripponné Dr. Molnár Andrea, Dr. Leitner Tünde)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!