Fel kell készíteni a gyerekeket a helyes internetezésre

Szerző: MTI
Az elmúlt csaknem egy évben a koronavírus-járvány miatt számos országban - köztük Magyarországon is - különböző korlátozásokat vezettek be, ennek következtében felértékelődött az online tér, a közösségi média használata, mert lehetőséget jelentett a kapcsolattartásra.

Fel kell készíteni a gyerekeket a tudatos internethasználatra, hogy online is biztonságban legyenek - hangsúlyozták szakemberek a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI), a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közös, a biztonságos internet nap alkalmából tartott online sajtótájékoztatóján. Minden közösségimédia-platformon nő a felhasználók száma, és bár a legtöbb oldalon a korhatár 13 év, ezt nem lehet ellenőrizni, ezért szükség van a felhasználók önkorlátozására is.

Bencsik Balázs ezredes, a NBSZ NKI vezetője kiemelte, hogy a gyerekek esetében a közösségi média használata komoly pszichológiai következményekkel járhat, például az anonimitás nyújtotta hamis biztonságérzet miatt felerősödhetnek a deviáns viselkedések, a „kimaradástól való félelem” felerősítheti a függőséget, a gyermek lehet áldozata és elkövetője is az online zaklatásnak a „hagyományos” kockázatok - az adat- és személyiséglopás - mellett.

Hangsúlyozta: a gyerekekkel még az előtt meg kell ismertetni az internethasználat veszélyeit, hogy okoseszközt adnának a kezükbe, utána pedig folyamatosan figyelni kell, mi érdekli őket, milyen oldalakra regisztrálnak, milyen viselkedést tanúsítanak az online térben. Javasolta a képernyő előtt töltött idő szabályozását is. A szakértő szerint mindenkinek van felelőssége és feladata abban, hogy az internet biztonságosabb legyen a gyermekek számára.

Kurkó-György Zsuzsánna, az NGYSZ Safer Internet Program projektkoordinátora szerint fontos, hogy a gyerekek ne csak az online tér előnyeit lássák, hanem legyenek tisztában a veszélyekkel is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatti bezártság nyomán nőtt az online térben töltött idő, jobban ki vannak téve a felhasználók a kockázatoknak. Közölte, tudatosítani kell a gyerekekben, hogy minél több információt osztanak meg magukról, annál nagyobb teret adnak a visszaélésekre.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat interaktív foglalkozásokon ismerteti meg a gyerekeket az adatbiztonsággal, a közösségimédia-platformok előnyeivel és veszélyeivel, az álhírek veszélyeivel és az online bántalmazás jeleivel. A gyermekek oktatása mellett fontossá válik a szülők, pedagógusok felkészítése is, mert az ő felelősségük is, hogy a gyerekek biztonságosabb környezetben tudjanak netezni.
A tapasztalatok szerint nő a kibertérben elkövetett csalások száma, és minden platformon lehet csalókkal találkozni, ezért fokozott óvatosságra intik az internetezőket, a Facebookon pedig az Internet tudatosan oldalon hívják fel a figyelmet az internet veszélyeire.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!