Tumorokat romboló fehérjét fedeztek fel

Szerző: Pharma Online
A Vanderbilt Egyetem kutatói egy olyan genetikailag módosított fehérjével végeztek sikeres vizsgálatokat, amely akár napok alatt képes lehet tumorok „felolvasztására”.

A vizsgálatokat az egyetemen az MYC onkogén működésének jobb megértésének, feltárásának céljából kezdték meg négy évvel ezelőtt.

Az MYC fehérje igen fontos szerepet tölt be a normál emberi fejlődés során, ám a leghalálosabb és legnehezebben kezelhető ráktípusokban onkogénként aktiválódik. Csaknem 30 éve foglalkoznak vele a rákkutatásban, ám változékony szerkezete miatt „gyógyszerezhetetlennek” tartották. Ezért a Vanderbilt kutatói nem is magát az MYC-t, hanem sokkal strukturáltabb kofaktorait célozták meg, így bukkantak a Host Cell Factor-1 (HCF1) fehérjére, mely igen fontos szerepet tölt be az MYC működésében, a fehérjeszintézis stimulálásában.

Az MYC és a HCF1 kapcsolódásának megakadályozásával a kutatók sikeresen idéztek elő gyors sejthalált Burkitt-limfómás sejttenyészetekben. A HCH1 a WDR5 után a második kofaktor, amely használható lehet MYC-t tartalmazó ráktípusok kezelésében.

Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!