Beszélni kell a káros szenvedélyekről!

2010. 10. 17.
Szerző: Szimpatika/MTI
A korai felvilágosítás az alkoholról és a cigarettáról csökkenti a kipróbálás esélyét a kamaszoknál - állapította meg a német AOK egészségpénztár által elvégeztetett kutatás.

A Terápia- és Egészségkutatási Intézet 2005 és 2008 között több mint ötszáz gyereket kérdezett meg az alkohollal és a cigarettával kapcsolatos tapasztalatairól - írja a Mein Saarland Online című német magazin. A gyerekek egy része az általános iskolában rendszeresen részt vett az egészségpénztárak által támogatott egészségmegőrző prevenciós programban.

Ezt követően 2009 és 2010 során újabb megkérdezéseket tartottak, amelyek alkalmával kiderült, hogy azoknak a hatodikosoknak, akikre kiterjedt a prevenciós program, csupán 3,3 százaléka dohányzott már, és 12,3 százalékuk ivott valaha alkoholt.

A többieknek ezzel szemben már 10,1 százaléka gyújtott rá, míg 20,7 százaléka ivott alkoholt. Ezen túl a prevenciós programok egykori résztvevői kevésbé fogékonyak a barátok által kínált cigarettára, és egészében véve egészségesebben élnek.

A Nürnbergi Klinika által kifejlesztett Klasse 2000 (Osztály 2000) elnevezésű program Németország-szerte a legnagyobb szabású egészségmegőrző kezdeményezés az általános iskolákban. A 2009/2010-es tanévben több mint 359 000 gyerek kapcsolódott be a programba. Az általános iskolások tájékozódnak az emberi test működéséről, az egészséges táplálkozás lehetőségeiről, egyszersmind figyelmeztetik őket a függőségekben rejlő veszélyekre is. A szerepjátékok során pedig megtanulják, hogyan álljanak ellen a reklámok nyomásának.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!