A hazai tüdőrák-szűrővizsgálat újabb szakasza

Szerző: Medical Online
Az alacsony dózisú CT-vizsgálattal (LDCT) végzett tüdőrákszűrés igazoltan csökkenti a tüdőrák mortalitását a dohányos rizikócsoportban.

Jelenleg számos kutatás folyik, melyek egy része a szűrési módszerek finomítását tűzte ki célul (rizikócsoport-meghatározás, szűrések időzítése), egy másik része pedig implementációs vizsgálatokból áll, amelyek a vizsgálati módszereket próbálják a való világba, vagyis a népegészségügyi rendszerbe illeszteni. A hazánkban jelenleg folyó HUNCHEST-2 vizsgálat ez utóbbi csoportba tartozik, azt vizsgálva, hogyan alakulnak a betegutak az ország különböző területein.

Magyarországon évente 8-10 ezer új betegnél regisztrálnak tüdőrákot. Mind a férfiak, mind a nők körében a vezető halálokok közé tartozik, és míg mortalitása az utóbbi időben a férfiak körében kismértékben csökkent, a nők körében növekvő tendenciát mutat. Teljes tumoreltávolító műtéti megoldásra Ia-IIb stádiumú betegeknél van lehetőség, de sajnos a betegeknek csak 27%-a kerül ilyen korai fázisban felismerésre. Az elmúlt években az immun- és célzott terápiák jelentősen javítottak az életkilátásokon, de már áttéteket adó betegség esetén az ötéves túlélés csupán néhány százalék körül van. A betegeknek 44%-a sajnos már csak a IV. stádiumban kerül felismerésre. Mivel a tüdőrák világméretű probléma – évente világszerte több mint 2 millió ember halálát okozza –, már az 1960-as évektől kezdődően történtek próbálkozások szűrési programok kialakítására, többek között mellkasröntgen vagy köpetcitológia vizsgálatokkal. Bár a legtöbb ilyen vizsgálattal korábban felismerték a tüdőrákot, hosszú távú mortalitáscsökkenést nem sikerült megvalósítani.

Vizsgálatok a korai felismerés érdekében

Lényeges áttörést először az ELCAP vizsgálat hozott, melynek során Henschke és munkatársai igazolták, hogy alacsony dózisú CT-vizsgálattal korai stádiumban is ki lehet mutatni a tüdőrákot. Ezt követte az 50 000 személy bevonásával lefolytatott NLST (National Lung Cancer Screening Trial), amely igazolta, hogy korai felismeréssel a tüdőrák okozta halálozást 20%-kal lehet csökkenteni a nagydohányos rizikócsoportban. Ugyanis, bár a betegségnek számos rizikófaktora ismert, ezek között első helyen a dohányzás áll, ami a betegek 75−90%-ának anamnézisében szerepel, ezért a szűrőprogramok e magas kockázatú csoport mutatóinak javítására koncentrálnak.

Más szűrési elveken alapult a mindezidáig legnagyobb európai tüdőrákszűrő vizsgálat, a holland NELSON. Ebben a vizsgálatban az NLST magas álpozitív vizsgálatainak számát egy új, csupán kontrollt igénylő kategória segítségével tudták csökkenteni. Bár a dohányzási anamnézist valamivel alacsonyabb szintben, 15 csomagévben határozták meg, mégis 24%-os mortalitáscsökkenést tudtak kimutatni a 10. évre. A csomagév a dohányzási anamnézisre utaló mértékegység, amely azt jelzi, hogy hány éven át, napi átlagban hány csomag cigarettát szívott el az illető évente. Mivel a betegség legfontosabb rizikótényezője a dohányzás, a szűrés mellett a dohányzásról való leszokást támogató programokat is kell működtetni, és legalább a szűrés időpontjában fel kell hívni a résztvevők figyelmét ezekre a lehetőségekre.

Standardizált szűrések

A szűrővizsgálatok színvonalának egységesítése érdekében az Európai Radiológus Társaság, valamint az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2015 márciusában ajánlást fogalmazott meg, amelyben a szűrés standardizálása, technikai és szakmai minimumfeltételei, a szűrési rizikócsoportok meghatározása és egy európai közös regiszter létrehozása szerepelt. Ezt 2020 februárjában újabb nyilatkozat követte, amely a feladatokat európai, nemzeti és helyi szintekre bontotta. Mindkét közös ajánlásnak az a legfőbb üzenete, hogy a szűréseket – lehetőleg standardizálva, először klinikai, majd implementációs vizsgálatokkal – mihamarabb meg kell kezdeni, és lehetőség szerint populációszintű szűrés is valósuljon meg a vizsgálatok költséghatékonysági adatainak figyelembevételével.

Jelenleg számos további vizsgálat folyik kisebb-nagyobb betegszámmal. Ezek pl. a szűrési ciklusok közti intervallum optimális idejét kutatják: a hosszabb szünetek sugárhigiénés és költséghatékonysági szempontból optimálisak, de ezek alatt több intervallum carcinoma alakulhat ki. A nagyszámú vizsgálat feldolgozásában várhatóan a mesterséges intelligenciának is döntő szerepe lesz – már most is alkalmaznak szűrővizsgálatokban számítógépes mesterséges intelligencia által támogatott rendszereket, amelyek felismerik a gócokat, illetve képesek azokat az előzményekkel összevetni, és térfogat-kettőződési időt számítani. Ezek a rendszerek egyelőre csak másodlagos segítségként használhatók, de a technika fejlődése várhatóan már a közeljövőben el fogja érni azt a pontot, ahol számítógépes neurális háló (Deep-Learning) algoritmusok tudnak nagyobb biztonsággal, önállóan, esetleg csak gócnak tűnő eltérések között differenciálni.

A kockázati csoportok kialakítása szintén fontos kérdése a jövőnek – egyrészt nagyszámú a dohányos rizikócsoport, tehát ennek a további kockázati tényezők meghatározásával történő szűkítése szintén fontos feladat. Ebből a célból figyelembe lehet venni a BMI, a rassz, a családi és munkahelyi anamnézis, valamint a társbetegségek jelenlétét, de a biológiai markerek meghatározása (pl. vérből, vizeletből vagy akár leheletből) is fontos cél.

Magyarországi szűrések

Magyarországon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2014 végén kezdődött meg az LDCT szűrés a HUNCHEST program keretében − ennek első fázisát 2018-ban fejezték be. A szűrésben közel kétezer páciens vett részt, és a kiemelési arányok a NELSON számaihoz hasonlatosak voltak. A HUNCHEST is az európai térfogatmérést, illetve a térfogat-megkettőződési időt vette alapul a gócok megítélésére.

Mindezen tapasztalatok alapján 2019-ben az Emmi Egészségügyi Államtitkársága javaslatára és támogatásával megszervezték a HUNCHEST 2 kiterjesztett modellvizsgálatot a megelőző pilotvizsgálat alapján meghatározott kockázati csoportban, a NELSON-ismérvek szerint. A HUNCHEST 2 vizsgálat alapvetően implementációs vizsgálat, nem azt kívánja bizonyítani, hogy a szűrés hatásos, hanem többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon a különböző intézményekben – melyek országos intézetek, egyetemi klinikák és városi kórházak – hasonló mennyiségű idő telik-e el a pozitív szűrés időpontjától a diagnózisig, egybevethetőek-e a betegutak az ország különböző pontjain. A részt vevő centrumok saját maguk szervezik a betegbevonást a megfelelő kritériumok alapján, a vizsgálat csak a regisztrációt követő betegutakat elemzi. Az OKPI mellett kilenc intézmény kezdte meg a munkát. A vizsgálat során a betegadatok közös felületen kerülnek regisztrálásra, és emellett kialakításra került egy központi rendszer, amelynek szoftvere lehetővé teszi az egységes mérést és térfogat-meghatározást. Természetesen a modell része a dohányzásról való leszokást támogató program lehetősége is. 2020 második félévében a program további centrumokkal bővült. A további vizsgálatokba beleegyező páciensek esetében vérmintavétel is történik, a vérminta archiválása és a meghatározott tumormarkerek vizsgálata az elváltozások természetének pontosabb meghatározását, illetve a szűrési gyakoriság optimális intervallumidejének rögzítését is szolgálhatja.

A Covid19 hatása a szűrővizsgálatokra

2020 kora tavaszán a SARS-CoV-2 vírus által okozott pandémia Magyarországon is veszélyhelyzetet teremtett, ezért 2020. március 15-től 2020. június 1-jéig a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok halasztásra kerültek. Ez összhangban áll többek között az Észak-amerikai Radiológus és Tüdőgyógyász Társaságok által kiadott közös ajánlással, mely járvány idején a bázisvizsgálatokat és a gócok követését is halasztható beavatkozásként értékeli. Kutatócsoportok korábban is beszámoltak arról a jelenségről, hogy az akut felső légúti betegségek kiszűrésére irányuló gondos anamnézisfelvétel, majd az ezt követő vizsgálathalasztás kedvezően befolyásolja a fals pozitív kiemelések számát. A Covid19-járvány esetén nem csak ez szerepelt indokként, hanem az egészségügy – és ezen belül a radiológiai osztályok – túlterheltsége, illetve az egészségügyi ellátáshoz vagy kórházban tartózkodáshoz köthető fertőzések megelőzése is. A szűrőprogramok azóta újraindultak, és a közeljövőben remélhetőleg zavartalanul folytatódhatnak. Bár a tüdőrákszűrés kialakításának részleteiben még sok kérdés tisztázásra vár, most először van a kezünkben olyan módszer, mellyel a megfelelő rizikócsoport tüdőrák-mortalitását igazoltan csökkenteni lehet.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!