Vegyszermérgezések gyermekkorban

Gondolt már arra, hogy a biztonságot nyújtó otthonában mennyi veszélyes vegyszer található, és hogy ezeket megfelelően, biztonságosan tárolja-e? Biztos, hogy a mosdókagyló alatt, esetleg a wc mögött jó helyen vannak, ahol gyermekei is hozzáférhetnek?

Minden gyermek életében az otthon jelenti a biztonságot, a mérgezések többsége mégis az amúgy biztonságot jelentő falak között következik be.

A gyermek manipulációs készségének fejlődése nincs arányban veszélyérzetének kialakulásával, és az a veszélyérzet sokszor belőlünk is hiányzik (el sem tudjuk képzelni, hogy ezek a kicsik milyen manőverekre képesek). Így még inkább fokozódik a mérgezés kockázata.

A legtöbb háztartási tisztítószer marószer, pl. vízkőoldók, hidegzsíroldók, különböző típusú és erősségű hypók stb. Ezek szájba kerülése, lenyelése komoly elváltozásokat hozhat létre az ajkakon, szájnyálkahártyán, súlyosabb esetben a nyelőcsőben és a gyomorban is. Nagy fájdalommal, nyelési nehézséggel jár, nem beszélve a kisded pszichés megrázkódtatásáról.

Vérvétel, infúzió és súlyos esetben endoscopia elvégzése szükséges. Az endoscopia egy olyan altatásban (a szülő írásos beleegyezésével) történő vizsgálat, mely a nyelőcső és a gyomor felmaródásáról ad pontos információt.

Minden marószer okozta mérgezésnél – akár lúgos, akár savas vegyhatású – a hánytatás tilos!

Sok szülő úgy gondolkodik, hogy ha már megtörtént a baj, akkor a mérgezést okozó szert minél előbb el kell távolítani a szervezetből. Ezért gyorsan meghánytatja a gyermeket. Sajnos ezzel csak ártunk, mert a szer lenyelésekor keletkezett sérülés csak mélyülhet, ha még egyszer áthalad a nyelőcsövön és a szájon.

Elsősegély: A gyermek kezét, arcát langyos vízzel le kell mosni, át kell öltöztetni, mert biztos, hogy a ruhájára is ömlött a szerből, és az anyagba beszívódva a mellkason is felmaródásokat okozhat, majd azonnal orvoshoz kell fordulni.

Nagyon fontos! A mérgezést, kiváltó anyagot minden esetben vigyük magunkkal, mert csak a szer PH-értékének ismeretében lehet elkezdeni a terápiát.

A tisztítószerek, vegyszerek okozta mérgezést három csoportba oszthatjuk:

1. Gyengébb mérgek: pl.: mosogatószerek, folyékony mosószerek, szappanok
Tünetek: hányás, hasmenés, ha magára is öntötte, helyi irritációt okoz (arcán, nyakán kipirosodik a bőr)
Elsősegély: folyadék itatása, legjobb a tej, és orvoshoz kell fordulni!

2. Veszélyes mérgek: pl. parfümök, körömlakk lemosók, ablaktisztítók, spray-k, különböző lámpa- és fáklyaolajak, párologtatókba használt illóolajak, faszéngyújtók, benzin, gázolaj, motorolaj
Tünetek: a helyi irritáción, hányáson, hasmenésen kívül kisebb felmaródás az ajkakon, izgatott köhögés és tüdőgyulladás kialakulása a szer félrenyelése (aspiratiója), illetve gőzének belélegzése miatt
Elsősegély: folyadékitatás, itt is legjobb a tej, és azonnal orvoshoz kell fordulni!

3. Nagyon veszélyes mérgek: pl. savak, lúgok, rozsdamarók, vízkőoldók, akkumulátor savak, hideg zsíroldók, lefolyó tisztítók (legyen az kristály, vagy folyadék)
Tünetek: súlyos felmaródások az ajkakon, a nyelven, mély vérző fekélyek a szájnyálkahártyán, nyelőcsőben, gyomorban
Elsősegély: azonnal orvoshoz kell fordulni!

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház, Orosz Mária

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!