Virtuális bennszülöttek nyomában

2021. 02. 05.
Szerző: Szécsi Judit
|
A felnövekvő generációk nagy része már szinte az anyatejjel szívja magába a különböző technikai eszközök használatát, ami noha hordoz magában számtalan előnyt is, mégis fontos beszélni ezek negatív hatásairól. Ebben a cikkben azokat a folyamatokat vesszük végig, amik az egészséges fejlődés ellenében hatnak. 

Az okoseszközök, az internet és a televízió kitárja a világot a használói előtt, bárminek utána lehet olvasni a világhálón, belepillanthatunk távoli országok kultúrájába a tv-n keresztül, ami segíti a tájékozódást, tudásunk bővítését. Ezen lehetőségek beépítése, a digitális oktatás térhódítása ilyen szempontból sok előnyt jelent, szemben a hagyományos oktatási irányzatokkal.

Az okoseszközök használata mégis több negatív következménnyel jár, ráadásul az sem mindegy, mely életszakaszban kezdődik és válik meghatározóvá.

A gyermekek életében az első évek ún. szenzitív periódusként értelmezendők, amikor az alapvető agyi struktúrák megszilárdulnak. Ekkor stabilizálódnak a figyelem és koncentráció alappillérei, amik megalapozzák a későbbi kognitív funkciók fejlődésének útját.

A tapasztalatok szerint azok a gyerekek, akik kicsi korukban órákig ülnek a televízió előtt, a figyelem és koncentráció területén problémákkal fognak küzdeni a későbbiekben, könnyebben alakulhat ki valamilyen tanulási nehézség is.

Kisgyermekkorban nagyon fontos a társakhoz való kapcsolódás képessége, a velük folytatott interakciók, ami által fejlődik a kommunikáció, a szókincs és az empátia. Azon gyerekek esetében, akik a társaikkal való közös játék helyett a tévézést vagy számítógépezést preferálják, sérülhetnek a szociális interakciós készégek, visszahúzódóbbak, ügyetlenebbek lesznek szociális helyzetekben.

Az első életévekben tehát a gyermekek olyan érzékeny időszakban vannak, amikor nagyon fogékonyak a külső behatásokra, minden élményt, az őket körülvevő világot igyekeznek felfogni, befogadni. Ezért nagyon fontos, hogy milyen impulzusok érik őket. A közös játék, meseolvasás által a különböző érzékszerveken keresztül megélt élmények, a beszélgetések stb. segítenek az agyi fejlődésben. Ezzel szemben az okoseszközök inkább hátráltatnak, sőt olyan folyamatokat generálnak, amik a különféle impulzusokat egyszerre és nagyon gyorsan adják a gyerekeknek, ami azonnali ingerfeldolgozást igényel, ez pedig nem hat jól a kisgyerekek még plasztikusan alakítható agyi folyamataira.

Kutatási bizonyítékok szerint az agyban strukturális és funkcionális változások is kialakulnak a televízió és a számítógép hatására, ami a fentebb említett figyelemkoncentrációs nehézségek mellett hangulati és alvási problémákat is okozhatnak. Sérül az agy azon központja, ahol az élmények feldolgozása zajlik, illetve ami az empátiás készség, valamint az érzelmek kimutatásáért felelős.

Az agyi idegpályák kialakulásában rendkívül fontos a gyermekek szabad játéka és mozgása is, ha pedig a televízió vagy számítógép következtében jelentősen lecsökken ennek lehetősége, akkor könnyen lesz a kisgyermek agresszív, beszédhibás, összerendezetlen mozgású.

Az óvodáskorú gyermek még nem tud éles határt szabni a valóság és fantázia közt, ezért a kontroll nélküli televíziózás, a nem életkornak megfelelő tartalmak megtekintése komoly szorongást, félelmeket generálhat, ami hosszabb ideig is fennmaradhat, amennyiben nem segít a szülő ezek feldolgozásában.

A televízióban látott dolgokat a gyerekek sokszor szinte készen kapják, minden ott van előttük vizuálisan, nincs szükség kognitív erőfeszítésre a látottak értelmezéséhez. Nagyon fontos tehát, hogy a szülő szabályozza, hogy mit és mennyi ideig nézhessen egy gyermek, továbbá rendkívül lényeges, hogy a látottak megbeszélhetők legyenek, a szülők segítsenek a gyermeknek az élmények értelmezésében.

A tévében látott tartalmak jelentős része erőszakos, ami ugyancsak elgondolkodtató a gyermekekre gyakorolt hatás tekintetében. Sok elmélet szerint ezek növelik bennünk a frusztrációt és agressziót, bár van olyan megközelítés is, ami szerint ez által le lehet vezetni az agresszív impulzusokat. A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a látottak mintául tudnak szolgálni és a modelltanulás elvén beépülnek a viselkedésbe, így valóban nem mindegy, mit és mikor néz egy gyerek.

Elgondolkodtató mindez az idősebb korosztály esetében is, amikor szexualitással kapcsolatos tartalmakat néznek a televízióban vagy a világhálón. Valóban nem mindegy, hogy ezen tartalmakkal a gyermek melyik életkorban találkozik. A hatás – ha magyarázat nélkül maradnak a látottak – szinte kiszámíthatatlan.

Fontos tehát megérteni, hogy szülőként nagy a felelősség a gyermekek fogékonysága és nyitottsága okán, hiszen nem mindegy, hogy mikor és mivel találkoznak, kivel és hogyan azonosulnak. A készen kapott mesék és történetek helyett az olvasott, vagy fejből mondott történetek aktiválják a fantáziavilágot, számos pozitív hatásukkal együtt segítik a kognitív és érzelmi fejlődést, a sikeres szocializációt. Az óvodásokhoz képest a kisiskolás gyermekek már a realisztikusabb meséket preferálják, serdülőkorban pedig a példaképek keresése válik meghatározóvá.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el