Az ózonréteget károsító anyagot fedeztek fel a légkörben

A szakértők már korábban érzékelték az emissziót, most sikerült megtalálni a forrásokat.

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült azonosítania azon klórozott-fluorozott szénhidrogének (HCFC-k) forrását, amelyeket a közelmúltban észleltek az atmoszférában. Ezen anyagok súlyosan roncsolják az ózonréteget. Martin Vollmer, a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Műszaki Laboratóriumok munkatársa és kollégái friss tanulmányukban azt írják, a montreali jegyzőkönyv országai által alkalmazott módszerek mellett új eszközöket is használtak a vegyületek vizsgálatához.

A szakértők az 1980-as években fedezték fel, hogy bizonyos, az emberi tevékenységhez köthető vegyületek károsítják a földi élet számára védelmet adó ózonréteget. A kutatók a kormányokkal és az iparral összefogva akkor jelentősen csökkenteni tudták a veszélyes kibocsátást, ami az ózonlyuk zsugorodásához vezetett. Az egyik fontos mérföldkő az 1987-es montreali jegyzőkönyv volt; a nemzetközi megállapodás korlátozta az érintett anyagok használatát. A jegyzőkönyv hatására világszerte alapítottak olyan központokat, melyek a légkör minőségét elemzik. Két éve szakértők egy csoportja egy olyan vegyületre bukkant, melyet korábban nem észleltek, ez a HCFC-132b. A korábbi kettő, a HCFC-133a és a HCFC-31 mellett így már három új anyagot találtak a tesztelőállomásokon.

A friss eredmények alapján a HCFC-132b és a HCFC-133a is Kínából eredeztethető. A HCFC-31-et korábban szintén az ázsiai országhoz kötötték, úgy tűnik azonban, hogy a vegyületet egy időben Franciaországban is előállították. Az emisszió akkor szűnt meg, amikor bezártak egy helyi vegyi üzemet.

A szakértők szerint a három forrás sokkal kisebb kárt okoz az ózonrétegnek, mint az 1980-as évek ózonlyukának kialakulásáért felelős vegyületek. A kutatók célja, hogy tovább folytassák az emisszió vizsgálatát, és az érintett kormányok segítségével megszüntessék azt.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!