A légzőszervi rehabilitáció előnyei

Szerző: Medical Online
A légzőszervi rehabilitáció egyre nagyobb jelentőségű a krónikus légzőszervi betegek kezelésében.

Míg az elmúlt évtizedekben a betegek többnyire COPD-ben szenvedő vagy tbc-n átesett betegek voltak, napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kap a tüdőtranszplantáltak, a tüdőfibrózisos és a malignus tüdődaganatos, valamint a covidos betegek rehabilitációja. A rehabilitáció hatására javul a betegek terhelhetősége, általános állapota, valamint életminősége, csökkennek a panaszaik és nő a túlélésük.

A krónikus légúti betegségekben szenvedő betegek légzőszervi rehabilitációja komplex kezelés, amelynek legfontosabb részei a terheléses tréning, a légzőtorna, a fizioterápia, az expektoráltatás, az oktatás, a pszichológiai és szociális támogatás, a diétás tanácsadás és a dohányzásról való leszoktatás. A rehabilitáció után javul a betegek fizikai és pszichikai állapota, akárcsak az életminőségük.

A légzőszervi rehabilitáció csapatmunkát igényel. A csapat vezetője a tüdőgyógyász szakorvos, aki légzőszervi rehabilitációs szakvizsgával is rendelkezik, további tagjai pedig szakorvosok, rezidensek, gyógytornászok, nővérek, szakasszisztensek, fizioterapeuták, pszichológusok, szociális nővér, masszőr, szabadidős és kézműves foglalkozáshoz értő szakemberek, valamint a különböző egyházak képviselői. 

A rehabilitáció legfontosabb elemei

1. A tulajdonképpeni kezelést a betegek kiválasztása és az állapotuk felmérése előzi meg. Ennek során kiválasztják a rehabilitációra alkalmas betegeket és felmérik a funkcióvesztés mértékét. Az állapotfelmérés során az alapvizsgálatok során (légzésfunkció, EKG, mellkasröntgen, vérgázvizsgálat, pulzus- és vérnyomásmérés) terheléses vizsgálatot, ergospirometriát vagy 6 perces járástesztet végeznek. Az ergospirometria szobakerékpáron vagy futószőnyegen történik, orvos irányítása alatt. 

2. A terápia alapját a terheléses és az állóképesség-tréning képezi. A betegek ezenkívül légzőtornán vesznek részt, különböző légzési technikákat (kilégzés ajakfékkel, diafragmatikus és előredőlésben történő légzés stb.) tanulnak meg. A terápia része a mellkasi fizioterápia is, amelynek során a váladék eltávolítását segítik elő, az expektoráns- és az aeroszolkezelést egyénre szabott fizioterápiával (irányított köhögés, forszírozott kilégzési technikák, mellkas ütögetése, vibrációja, flutter, KS pipa, PEP maszk, rekeszizomtréner) egészítik ki.   

3. A betegek oktatása a rehabilitáció szerves részét képezi, hiszen így tudják megérteni a betegek a betegségük lényegét, illetve így ismerhetik meg a kezelési lehetőségeket, azok hatásait, mellékhatásait és a betegség prognózisát is. Itt sajátíthatják el továbbá azokat az életmódbeli, kezelési és táplálkozási lehetőségeket, amelyek segítségével ők maguk is hozzájárulhatnak gyógyulásukhoz és panaszaik enyhítéséhez. 

4. A diéta, vagyis a megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen a betegek rehabilitációja során. Ebben dietetikus szakember van a segítségükre, aki egyénre szabottan állítja be a megfelelő kalóriabevitelt, a roboráló vagy kalóriaszegény étrendet.

5. Mivel a krónikus légzőszervi betegek állapota a kezelések hatására csak részben javul, ezek a betegek állandó kezelésre szorulnak. Gyakori náluk a visszatérő súlyos, néha életveszélyes nehézlégzés, és mivel a betegek állapota kiszámíthatatlan, gyakran alakulhat ki náluk halálfélelem, pánik és depresszió is. Ezért rendkívül fontos ezeknek a betegeknek a pszichoszociális támogatása, melyet pszichológus szakember vagy pszichiáter végez. A terápia egyéni és csoportos tréningekből, relaxációból, illetve a stresszkezelés megtanulásából áll. 

6. Elengedhetetlen, hogy a dohányzásról való leszoktatás is része legyen a rehabilitációnak, amelyhez ugyancsak szükséges a pszichológus segítsége is. 

A Covid19-fertőzésen átesett betegek rehabilitációja

Az évek során rehabilitációban részt vevő betegcsoportokon kívül napjainkban egyre nagyobb jelentősége lesz a Covid19-fertőzésen átesett betegek rehabilitációjának. Azoknak a betegeknek, akiknek pulmonális szövődményei voltak, többféle tüneteik lehetnek: kis terhelésre vagy nyugalomban is jelentkező nehézlégzés, fáradékonyság vagy depresszió. Ezeknek a betegeknek a rehabilitációja hasonló, mint a más krónikus légzőszervi betegséggel élőknek.

Az intenzív osztályon kezelt betegek rehabilitációjának már az intenzív osztályon el kell kezdődnie, amit majd folytatni kell a speciális (Covid) és a rehabilitációs osztályon, a megfelelő járványügyi szabályok figyelembevételével. A rehabilitáció során a betegeknek légzőizom- és erőfejlesztő tréninget kell végezniük, amit szükség esetén expektoráltatás egészít ki. A pszichés állapot kezelése és az emésztési funkciók rendezése szintén igen nagy jelentőségű. Kínai szerzők közleménye alapján azoknak a kórházban fekvő fertőzött betegeknek javasolt a légzőszervi rehabilitáció, akik nehézlégzésről, fáradékonyságról, depresszióról panaszkodnak, hiszen ezeknek a betegeknek az életminősége javulni fog. 

Ugyanakkor a súlyos, kritikus állapotban levő betegek számára is igen fontos a rehabilitáció. Ezen betegek számára az ágyban a testhelyzet változtatása és szükség esetén expektoráltatás javasolt. Az emittált betegek számára hasznos lehet az oktatóvideó, illetve az interneten keresztül követhető fizioterápia. Covid19-fertőzésen átesett idős betegek számára is javasolt a légzőszervi rehabilitáció, mivel rehabilitáció után javulnak a betegek légzésfunkciós értékei és az életminőségük, csökken a szorongásuk és depressziójuk. 

Tüdőtranszplantációra váró és malignus tüdődaganatos betegek

Az említett betegcsoporton kívül külön említendők a tüdőtranszplantációra váró, illetve a transzplantáción átesett betegek, a tüdőfibrózisban szenvedők és a malignus tüdődaganattal élő betegek. A transzplantációra váró betegeket fel kell készíteni a műtétre, majd az azon átesetteknél tovább kell folytatni a rehabilitációt. Bár lehet, hogy az első hónap csak szerényebb eredményeket hoz, irodalmi adatok alapján mindenképpen folytatni kell a rehabilitációt, hiszen a későbbiekben további állapotjavulás következik be. A tüdőrákos betegek rehabilitációja már a kivizsgálás alatt elkezdhető, mert ezáltal felkészítjük a beteget a diagnózisra és a várható kezelésekre. Emellett már műtét előtt javíthatjuk a beteg légzési státuszát, illetve fizikai és pszichikai állapotát. Fontos megemlíteni a kemo- és radioterápia alatt és után végzett rehabilitációt is, amely jelentősen javíthatja ezeknek a betegeknek az általános állapotát és életminőségét. 

Összefoglalás

A légzőszervi rehabilitáció minden krónikus légzőszervi beteg számára javasolt, méghozzá egyénre szabottan, megfelelően képzett szakemberek bevonásával. Azért, hogy minél több krónikus beteg hozzáférjen ezekhez a kezelésekhez, a jelenleg meglévő fekvőbeteg-osztályokon működő légzőszervi rehabilitáció mellett indokolt a kezelés minél szélesebb körű ambuláns elterjedése is.  

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!